Tahle polévka zahřeje i zasytí. Kombinace červené čočky a rajčat bude chutnat určitě i těm, kdo o luštěniny normálně moc nestojí. Pikantnost dodá kari koření, které jsem měla hóódně štiplavé, a musím říct, že mi to pořádně rozproudilo krev. Ozdobit a dokořenit polévku můžete skoro vším, co najdete ve své bylinkové zahrádce od tymiánu přes koriandr po petržel, můžete přidat zázvor nebo chilli a vždycky to bude dobrota!
Ingredience (cca 4 porce):
- olej nebo máslo
- 1 velká cibule
- 2-3 mrkve na kolečka nakrájené
- 1 lžička drceného (mletého) kmínu
- 1 - 2 lžičky kari (podle ostrosti - já dala jednu vrchovatou, protože kari bylo pikantní)
- plechovka (400 g) krájených rajčat
- 150 g červené čočky
- 1 - 1,5 litru zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku (prolisovaný/utřený)
- sůl a pepř na dochucení
- bylinky na ozdobení (řeřicha, koriandr, petrželka,...)
Postup:
- Na tuku orestujte nahrubo nakrájenou cibuli doměkka. Přidejte mrkev, kmín a kari a nechte ještě chvíli smažit.
- Přilijte krájená rajčata a česnek a zamíchejte.
- Opláchněte čočku v teplé vodě, vsypte jí do hrnce a zalejte litrem vývaru.
- Čočka sama polévku zahustí. Pokud bude hodně hustá, přilijeme trochu vývaru.
- Vaříme dokud není čočka a mrkev měkká.
- Nakonec dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme bylinkami.
Výborná polévka, děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatzrovna ji vařím,tak později napíšu.
OdpovědětVymazat