Kuřecí polévka s nudličkami



O víkendu jsme byli na chalupě. Jelikož se tam většinou strašně přejídáme a domů přijíždíme s pár kily navíc, rozhodli jsme se, že to tentokrát bude trochu dietnější. V hlavní roli hrály - kuře a zelenina! Takže jsem uvařila kotel polévky, upekla kuře s nádivkou a poslední den byl salát z červené řepy! Navíc začíná jaro, takže tahle ultra zdravá a léčivá polévka po práci na zahradě doslova bodla ;)

Inspirace: Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně


Ingredience (cca 6 porcí):  

  • kuřecí skelet a 2-3 čtvrtky kuřete (nebo celé kuře nebo 4-5 skeletů)
  • kořenová zelenina - 2 mrkve, 1 petržel, půlka celeru (vše oloupané)
  • 2 cibule se slupkou (ta dá vývaru barvu)
  • 1 stroužek česneku
  • 3 bobkové listy
  • 10 a víc kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • hladkolistá petrželka
  • nudle do polévky



Postup:

  1. Kuře očistíme (čím méně kůže, tím méně mastná polévka) a omyjeme, osolíme a dáme do velkého hrnce.
  2. Přidáme kořenovou zeleninu, česnek, rozpůlené cibule se slupkou a trochu zelené petrželky.
  3. Koření vložíme do vajíčka na čaj nebo do plátýnka zavázaného provázkem (nemusíte koření pracně lovit, až ho budete vyndavat) a přidáme do hrnce.
  4. Zalijeme vodou a přivedeme pomalu k varu (mělo by to jen tak trochu pobublávat).
  5. Při vaření odstraňujeme pěnu z bílkovin a tuku (to zajistí, aby byl vývar čistý a ne moc tučný).
  6. Hlídáme až bude zelenina měkká - vyndáme ji a nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.
  7. Kuřecí vývar vaříme ještě 1,5-2 hodiny, Potom kuře vyndáme, obereme z něj maso a nakrájíme na malé kousky.
  8. Vývar přecedíme přes sítko nebo plátýnko.
  9. Do vývaru přidáme nakrájenou zeleninu, maso, dochutíme solí a pepřem a chvíli provaříme, pak přidáme nudličky (uvařené v jiném hrnci) a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat