Inspirace: Roman Vaněk - Poklady klasické české kuchyně
Ingredience (cca 6 porcí):
- kuřecí skelet a 2-3 čtvrtky kuřete (nebo celé kuře nebo 4-5 skeletů)
- kořenová zelenina - 2 mrkve, 1 petržel, půlka celeru (vše oloupané)
- 2 cibule se slupkou (ta dá vývaru barvu)
- 1 stroužek česneku
- 3 bobkové listy
- 10 a víc kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- hladkolistá petrželka
- nudle do polévky
Postup:
- Kuře očistíme (čím méně kůže, tím méně mastná polévka) a omyjeme, osolíme a dáme do velkého hrnce.
- Přidáme kořenovou zeleninu, česnek, rozpůlené cibule se slupkou a trochu zelené petrželky.
- Koření vložíme do vajíčka na čaj nebo do plátýnka zavázaného provázkem (nemusíte koření pracně lovit, až ho budete vyndavat) a přidáme do hrnce.
- Zalijeme vodou a přivedeme pomalu k varu (mělo by to jen tak trochu pobublávat).
- Při vaření odstraňujeme pěnu z bílkovin a tuku (to zajistí, aby byl vývar čistý a ne moc tučný).
- Hlídáme až bude zelenina měkká - vyndáme ji a nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.
- Kuřecí vývar vaříme ještě 1,5-2 hodiny, Potom kuře vyndáme, obereme z něj maso a nakrájíme na malé kousky.
- Vývar přecedíme přes sítko nebo plátýnko.
- Do vývaru přidáme nakrájenou zeleninu, maso, dochutíme solí a pepřem a chvíli provaříme, pak přidáme nudličky (uvařené v jiném hrnci) a ozdobíme nasekanou petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat