
V lednu nás Jelena z blogu A Kingdom for a Cake vyzvala přivítat nový rok snovým dortem - měli jsme upéct Esterházy dort, kterému se také jinak říká Maďarský sen. Jak byste chtěli lépe oslavit nový rok než snovým dortem?!
Tento dort byl poprvé upečen maďarskými cukráři v 19. století a nazývá se po šlechtici se jménem Paul III Anton Esterházy de Galantha. Většinou bývá z pražených lískových oříšků, ale najdou se i varianty z mandlí nebo vlašských ořechů. Přiznám se, že tento dort je velmi sladký, ale báječný! Zkoušela jsem šetřit cukrem, ale asi na nesprávném místě - dala jsem poloviční množství cukru do polevy a ta nevytvořila takovou sněhobílou vrstvu, v jakou jsem doufala. Každopádně by určitě nevadilo ubrat 50 g cukru z těsta na korpus a 50 g cukru z krému, a místo vanilkového cukru bych zkusila vanilkový extrakt. Polevu bych asi udělala poctivě. Ale záleží na Vás. Tady je původní recept:
Ingredience:
Vrstvy korpusu:
- 12 vaječných bílků
- 250g cukru krupice
- 20g vanilkového cukru
- 250g lískových oříšků
- 80g hladké mouky
Krém:
- 12 vaječných žloutků
- 250g cukru krupice
- 20g vanilkového cukru
- 300g másla pokojové teploty
- 150g lískových oříšků
Broskvová vrstva:
- 45g broskvové marmelády
- 1 lžička vody
Bílý povrch:
- 300-400g moučkového cukru
- 2 lžičky slunečnicového oleje
- 3-4 lžičky citrónové šťávy
- 4 lžíce horké vody
Čokoládové pruhy:
Postup:
- 50g kvalitní čokolády (může být na vaření)
- 1 lžička oleje
- 100g lískových oříšků
Postup:
- Nejprve si připravíme všechny ořechy (dohromady 500g). Dáme je na plech a vložíme do trouby. Troubu nastavíme na 180°C a pečeme tak dlouho, dokud se z ní nebude linout oříškovo karamelové aroma a ořechy neztmavnou - zabere to 15 - 25 minut, kdy je kontrolujeme a otáčíme, aby se nespálily. Toto aroma je typické pro tento dort. Ořechy necháme vychladnout. Doporučuji je zbavit trochu slupky a to nejlépe tak že je budeme mnout mezi dlaněmi.
- Dáme si stranou 100g ořechů, které nahrubo nasekáme - ty půjdou jako ozdoba kolem dortu.
Zbytek umeleme na velmi jemno - lépe řečeno, uděláme ořechovou mouku. Z ní půjde 250g do těsta a 150g do krému. - Nyní si připravíme těsto. Z bílků vyšleháme sníh a poté postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr, dokud se vše nespojí. Potom zlehka přimícháme ořechovou mouku smíchanou s moukou a opět mícháme, dokud se vše nespojí.
- Budeme potřebovat cca 25cm kulatou formu, na jejíž dno dáme pečící papír. Z těsta odměříme pětinu, kterou rozetřeme na dně formy, tak aby se těsto nedotýkalo stěn. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 14 minut. Necháme na papíře vychladit. Takto upečeme všech 5 vrstev.
- Ořechová náplň. Potřebujeme vodní lázeň nebo v jednom větším hrnci vodu a v něm další hrnec. Dáme vařit vodu. V té menší nádobě rozmixujeme žloutky s cukrem, dokud žloutky nezesvětlí. Vložte do většího hrnce a míchejte nad vroucí vodou asi 15 minut. Nechte vychladit a poté prošlehejte mixérem.
- Máslo pokojové teploty také mixujte asi 2 minuty, dokud nezbělí a nebude nadýchané, potom promixujte dohromady se žloutkovou směsí a nakonec zamíchejte i ořechy. Poté rozdělte na 5 částí, 1 půjde kolem dortu a přilepí se na ní ořechy, další 4 půjdou mezi korpusové vrstvy.
- Stavění. Korpusové vrstvy sloupněte z papíru. A postupně stavte vrstvu, krém, vrstvu, krém, vrstvu, krém, vrstvu, krém a vrstvu. Navrch dejte pečící papír nebo třeba potravinovou folii a něčím rovným zatížíme dort, aby byl rovný - navrch ještě třeba hrnec. Dejte do ledničky tak na hodinu chladit.
- Sundejte zátěž. Marmeládu s vodou smíchejte a namažte velmi tence na povrch dortu. Zbytek krému namažte kolem dortu. Dejte opět tak na 30 minut chladit.
- Než začneme dělat bílou polevu, připravíme si čokoládu, kterou rozpustíte se lžičkou oleje a naplníte jí zdobící tužku nebo silný sáček, kterému uříznete špičku.
- Bílou polevu umícháme ručně smícháním moučkového cukru, oleje, citrónové šťávy. A postupně přidáváme lžičku po lžičce horké vody, dokud nevznikne krémová ale ne tekutá poleva. Trvá to několik minut. Horkým nožem pak rozetřeme polevu přes marmeládu.
- Pavučinu uděláte tak, že nakreslíte na povrch 4 nebo více pravidelných kruhů, které pak nožem nebo špejlí projedete ze středu až na okraj na několika místech.
- Nakonec přimáčkněte zbylé nahrubo nasekané ořechy okolo dortu.
- Po vychlazení můžete podávat - vydrží až 7 dní.
Žádné komentáře:
Okomentovat