Dort Esterházy



V lednu nás Jelena z blogu A Kingdom for a Cake vyzvala přivítat nový rok snovým dortem - měli jsme upéct Esterházy dort, kterému se také jinak říká Maďarský sen. Jak byste chtěli lépe oslavit nový rok než snovým dortem?!


Tento dort byl poprvé upečen maďarskými cukráři v 19. století a nazývá se po šlechtici se jménem Paul III Anton Esterházy de Galantha. Většinou bývá z pražených lískových oříšků, ale najdou se i varianty z mandlí nebo vlašských ořechů. Přiznám se, že tento dort je velmi sladký, ale báječný! Zkoušela jsem šetřit cukrem, ale asi na nesprávném místě - dala jsem poloviční množství cukru do polevy a ta nevytvořila takovou sněhobílou vrstvu, v jakou jsem doufala. Každopádně by určitě nevadilo ubrat 50 g cukru z těsta na korpus a 50 g cukru z krému, a místo vanilkového cukru bych zkusila vanilkový extrakt. Polevu bych asi udělala poctivě. Ale záleží na Vás. Tady je původní recept:

Ingredience:


Vrstvy korpusu:
  • 12 vaječných bílků
  • 250g cukru krupice
  • 20g vanilkového cukru
  • 250g lískových oříšků
  • 80g hladké mouky
Krém:
  • 12 vaječných žloutků
  • 250g cukru krupice
  • 20g vanilkového cukru
  • 300g másla pokojové teploty
  • 150g lískových oříšků
Broskvová vrstva:
  • 45g broskvové marmelády
  • 1 lžička vody
Bílý povrch:
  • 300-400g moučkového cukru
  • 2 lžičky slunečnicového oleje
  • 3-4 lžičky citrónové šťávy
  • 4 lžíce horké vody
Čokoládové pruhy:
  • 50g kvalitní čokolády (může být na vaření)
  • 1 lžička oleje
  • 100g lískových oříšků

Postup:

  1. Nejprve si připravíme všechny ořechy (dohromady 500g). Dáme je na plech a vložíme do trouby. Troubu nastavíme na 180°C a pečeme tak dlouho, dokud se z ní nebude linout oříškovo karamelové aroma a ořechy neztmavnou - zabere to 15 - 25 minut, kdy je kontrolujeme a otáčíme, aby se nespálily. Toto aroma je typické pro tento dort. Ořechy necháme vychladnout. Doporučuji je zbavit trochu slupky a to nejlépe tak že je budeme mnout mezi dlaněmi.
  2. Dáme si stranou 100g ořechů, které nahrubo nasekáme - ty půjdou jako ozdoba kolem dortu.
    Zbytek umeleme na velmi jemno - lépe řečeno, uděláme ořechovou mouku. Z ní půjde 250g do těsta a 150g do krému.
  3. Nyní si připravíme těsto. Z bílků vyšleháme sníh a poté postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr, dokud se vše nespojí. Potom zlehka přimícháme ořechovou mouku smíchanou s moukou a opět mícháme, dokud se vše nespojí.
  4. Budeme potřebovat cca 25cm kulatou formu, na jejíž dno dáme pečící papír. Z těsta odměříme pětinu, kterou rozetřeme na dně formy, tak aby se těsto nedotýkalo stěn. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 14 minut. Necháme na papíře vychladit. Takto upečeme všech 5 vrstev.
  5. Ořechová náplň. Potřebujeme vodní lázeň nebo v jednom větším hrnci vodu a v něm další hrnec. Dáme vařit vodu. V té menší nádobě rozmixujeme žloutky s cukrem, dokud žloutky nezesvětlí. Vložte do většího hrnce a míchejte nad vroucí vodou asi 15 minut. Nechte vychladit a poté prošlehejte mixérem.
  6. Máslo pokojové teploty také mixujte asi 2 minuty, dokud nezbělí a nebude nadýchané, potom promixujte dohromady se žloutkovou směsí a nakonec zamíchejte i ořechy. Poté rozdělte na 5 částí, 1 půjde kolem dortu a přilepí se na ní ořechy, další 4 půjdou mezi korpusové vrstvy.
  7. Stavění. Korpusové vrstvy sloupněte z papíru. A postupně stavte vrstvu, krém, vrstvu, krém, vrstvu, krém, vrstvu, krém a vrstvu. Navrch dejte pečící papír nebo třeba potravinovou folii a něčím rovným zatížíme dort, aby byl rovný - navrch ještě třeba hrnec. Dejte do ledničky tak na hodinu chladit.
  8. Sundejte zátěž. Marmeládu s vodou smíchejte a namažte velmi tence na povrch dortu. Zbytek krému namažte kolem dortu. Dejte opět tak na 30 minut chladit.
  9. Než začneme dělat bílou polevu, připravíme si čokoládu, kterou rozpustíte se lžičkou oleje a naplníte jí zdobící tužku nebo silný sáček, kterému uříznete špičku.
  10. Bílou polevu umícháme ručně smícháním moučkového cukru, oleje, citrónové šťávy. A postupně přidáváme lžičku po lžičce horké vody, dokud nevznikne krémová ale ne tekutá poleva. Trvá to několik minut. Horkým nožem pak rozetřeme polevu přes marmeládu.
  11. Pavučinu uděláte tak, že nakreslíte na povrch 4 nebo více pravidelných kruhů, které pak nožem nebo špejlí projedete ze středu až na okraj na několika místech.
  12. Nakonec přimáčkněte zbylé nahrubo nasekané ořechy okolo dortu.
  13. Po vychlazení můžete podávat - vydrží až 7 dní.


Žádné komentáře:

Okomentovat