Domácí nudle/fleky



Ahoj v novém roce, pevně věřím, že pro všechny z nás bude zase lepší než ten předchozí. Já budu také doufat, abych měla dost času na vaření a hlavně na psaní příspěvků na blog. O nápady se nebojím, protože už dlouho Vám chci poustnout recepty na hummus, mrkvový a lískooříškový dort, na pikantní omáčky k masu. Chci Vám ukázat, jak vařím rýži, která je prostě skvělá a vždy. Pro začátek je tu těsto na nudle nebo fleky. Podle mě je poměr jedno vejce na 100 g mouky optimální a olej přidávám, aby se s těstem lépe pracovalo. Vždycky to dělám po jedné placce (můj foodprocesor by víc těsta snad ani nezvládnul) a cca 4 placky stačí na pekáč fleků. Do polévky stačí 1 placka, zbytek můžete uschovat ;)

Ingredience na 1 placku:

  • 1 vejce
  • 100g hrubé mouky
  • pár kapek olivového oleje

Postup:

  1. Těsto ze všech ingrediencí zpracujeme v robotu nebo si uděláme uprostřed mouky důlek, do kterého dáme vejce a olej a vidličkou postupně vmícháme tekutiny do mouky. Rukou pak zpracujeme těsto, pokud se moc lepí, podsypáváme si pracovní plochu stejnou moukou.
  2. Pokud jste nepřidávali mouku, těsto docela lepí. Pracovní plochu si pomoučníme. Rukou kuličku těsta zplacatíme.
  3. Těsto válečkem rozválíme tak, aby bylo co nejtenčí. Jak babička vždycky říká, těsto na nudle do polévky by mělo být tak tenké, že by se přes něj dali přečíst noviny. Ale zase tak to nepřehánějte. Těsto na fleky může být silnější. 
  4. Rozválenou placku dejte asi na hodinku sušit na čistou utěrku. V průběhu placku otočte.
  5. Těsto pak nakrájejte pro fleky asi na 1-1,5 cm silné proužky. Naskládejte si 3-5 proužků na sebe a dokrájejte pravidelné čtverečky. Proužky vrstvíme, abychom si ušetřili čas. Ze zbytků si můžete udělat trochu nudlí do zásoby.
  6. Pro nudle si z placky nakrájejte asi 2-4 cm tlusté pruhy (podle toho jak chcete mít dlouhé nudle), které si tak 3 navrstvěte na sebe a snažte se je nakrájet co nejtenčí.
  7. Hotové nudle nebo fleky, buď rovnou použijeme do polévky nebo uvaříme ve vodě - vaříme asi 3-5 minut nebo je úplně dosušíme na čisté utěrce. Suché skladujeme například v uzavřené sklenici a můžeme kdykoliv použít.

Pokud budeme jíst polévku až druhý den, uvaříme nudle zvlášť v osolené vodě, zcedíme a potom v talíři zalijeme polévkou. Jinak by v polévce strašně nabobtnaly.


Žádné komentáře:

Okomentovat