Mrkvový dort podle Dity P.


Mrkvový dort ve mě nikdy nevyvolával pocit ukojení chuti na něco dobrého. Všude, kde jsem mrkvový dort ochutnala, mu něco chybělo nebo přebývalo. Taky jsem se setkala s tím, že ho jedí jen holky (možná proto, že mají pocit, že je zdravý). Pány to zdravé vesměs odrazuje. Jednoho dne, jsem se ale rozhodla upéct tenhle mrkváč podle Dity (a že už je to pár let). Když máte nějaký food procesor nebo mixér a hmoždíř, je to celkem hračka. Možná bych řekla, že je to jeden z nejjednodušších dortů, co znám. Těsto, které lijete do formy, vypadá jakoby ho už někdo jedl, ale... Výsledek je super! Po upečení se z těsta stane krásně hnědý, voňavý, trochu křupavý a zároveň vláčný korpus, na který když napatláte ten kopec oslazeného smetanového sýru, tak neodoláte...už nemám slov. Když si vybavím tu chuť, začínám slintat :D



Ingredience:

  • 85g hladké mouky
  • 100g krupicového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku (nebo asi 5 kousků podrtit v hmoždíři)
  • čtvrt lžičky mletého nového koření (tak asi 5 kousků)
  • čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku
  • čtvrt lžičky soli
  • 160ml oleje
  • 2 vejce
  • 140g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 80g ananasu, nahrubo nasekaného
  • 125g mrkve, nejemno nastrouhaná (ze zkušenosti to je jedna obrovská mrkev nebo 2 menší, pro línější lidi - jde to i nastrouhat nahrubo)
  • máslo na vymazání formy

Krém: 

  • 125g másla pokojové teploty
  • 200-250g smetanového sýru (Philadelphia)
  • 2 - 3 lžíce moučkového cukru

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a nejlépe ještě vyložte pečícím papírem.
  3. Do jedné větší mísy prosejte všechny sypké ingredience a koření.
  4. V jiné nádobě promíchejte olej s vejci a poté smíchejte se sypkou směsí. 
  5. Nakonec přimíchejte mrkev, ořechy a ananas.
  6. Vše promíchejte, směs nalijte do formy a dejte péct asi na 40 minut do trouby.
  7. Mezitím si udělejte krém smícháním sýru, povoleného másla a cukru. Dejte do lednice.
  8. Krémem pak potřete vychladlý korpus.
  9. Dort můžete ozdobit dle libosti různými cukrovými kuličkami nebo barevným marcipánem, popř. krémem v cukrářském sáčku se zdobícím nástavcem.


Žádné komentáře:

Okomentovat