Minestrone



Marcella Hazan ve své kuchařce prozrazuje, jak se italské polévky mění kraj od kraje. Na jihu převažují rajčata, česnek a těstoviny. Uprostřed najdete v polévce fazole a na severu rýži. Základem minestrone je celoroční zelenina jako brambory, mrkev, cibule a hlavně rajčata. Další ingredience jsou sezónní. Vesměs do ní ale můžete dát, co doma najdete. Výsledkem je výborná hustá polévka. Masožravci ji mohou vylepšit i slaninou, což jsem udělala.




Ingredience (6 porcí):

  • olivový olej, máslo
  • asi 15 dkg oblíbené slaniny v kuse nakrájené na kostičky
  • 2 cibule na hrubo
  • 2 mrkve na tenká kolečka
  • 1 cuketa na 1 cm kostičky
  • 2 stonky řapíkatého celeru pokrájené
  • 2 brambory na 1 cm kostičky
  • kapusta (3 listy) pokrájená na kousky
  • 1 bobkový list
  • konzerva bílých fazolí (nebo namočené a předvařené), já fazole neměla, tak jsem přidala červenou čočku asi jednu hrst
  • 1 rajský protlak
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • asi 1,5 litru vývaru
  • nastrouhaný parmazán na podávání

Postup:

  1. Ve velkém hrnci na oleji a rozpuštěném másle orestujeme slaninu a cibuli, dokud oboje nezačne zlátnout.
  2. Přidáme mrkev a celer a smažíme dalších cca 5 min. Nakonec přidáme brambory, cuketu a kapustu. Stále mícháme. Tím, že zeleninu restujeme, získáme silnou chuť polévky.
  3. K zelenině přidáme protlak, který také zarestujeme. Vše zalijeme krájenými rajčaty a vývarem. Přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
  4. Až se bude polévka vařit, přidáme fazole (popř. čočku) a vše vaříme na mírném ohni, dokud není zelenina měkká (ale ne rozvařená).
  5. Podáváme posypané parmazánem - anebo ne ;)

1 komentář:

  1. Jedna z mých nej polévek, zrovna minulý týden jsem dělala podobnou :)

    OdpovědětVymazat