Quiche se špenátem a rajčaty


Quiche se špenátem, kopřivou a sušenými rajčaty


"Kyš." A co to je? Jednoduchý, slaný, francouzský koláč! Jeho náplň můžete nekonečně obměňovat, podle toho, co najdete doma, na zahradě, nebo co Vám chutná. S masem nebo bez masa. Jak je libo. Nevýhodou je, že je tak dobrý - dal by se totiž sníst ve dvou na posezení. Takže je dobré upéct rovnou dva, protože se dá jíst teplý i studený. Když už je francouzský, tak jsem si půjčila recept na těsto od Julie Child, Američanky, která studovala pařížskou školu Le Cordon Bleu, vydala kuchařku a naučila Ameriku vařit! U nás bohužel vydaná ještě nebyla, ale bude, tedy pod se nepletu a zrak mě nešálí! Chci se s Vámi o to moje tajemství podělit, protože to bude Kuchařka s velkým K, která by neměla chybět v žádné knihovně!


Inspirace: Julia Child - Mastering the Art of French Cooking


Ingredience:

  • 160 g hladké mouky (já dávám trošku víc, až 200, pak se totiž nemusí moc podsypávat těsto, až se bude zpracovávat, méně to lepí, ale je to taky tím že nemám digitální váhu)
  • 110 g vychlazeného másla nakrájeného na menší kousky
  • 4 lžíce studené vody (pokud máte vývar, tak 4 lžíce vývaru, ale vůbec nemusí být)
  • půl lžičky soli
  • 2 špetky moučkového cukru

  • 250 g špenátových listů (místo špenátu se dají použít i kopřivy nebo třeba půl napůl - OPRAVDU ;) měla jsem totiž málo špenátu, tak jsem si na zahradě natrhala i kopřivy)
  • 40 g (asi hrst) sušených rajčat v oleji, nakrájených na menší kousky 
  • (nebo pokud nemáte sušená, tak 2 čerstvá rajčata nakrájená na kolečka a přihodit tymián)
  • 150 g strouhané goudy
  • 3 vejce
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • trochu nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Do velké misky dáme prosetou mouku, sůl, cukr, máslo a prsty ingredience zpracujeme, tak, že se začnou tvořit vločky. V podstatě uděláme drobenku. Nesmíme to ale přehnat. Máslo by se nemělo úplně rozpustit. Potom přidáme postupně 3-4 lžíce studené vody a rukama vypracujeme lesklé hladké těsto. Zpracujeme do kuličky, zabalíme třeba do potravinářské folie, aby neoschlo a necháme v lednici cca. hodinu odpočívat.
  2. Mezitím si můžeme připravit náplň. Špenát a kopřivy spaříme tak, že je přelijeme horkou vodou a scedíme. pokrájíme je na menší kousky. Nakrájíme rajčata. A nakonec si rozšleháme vejce. K nim přidáme smetanu, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, osolíme, opepříme a smícháme s nastrouhaným sýrem.
  3. Troubu si předehřejeme asi na 180°C. Formu na koláč vymažeme lehce máslem. Trochu si pomoučníme pracovní plochu. Studené těsto rozválíme do tvaru a velikosti formy a vyplníme formu těstem. Bude docela tenké. Dno propíchejte vidličkou. Přikryjte pečícím papírem a nasypte tam nějaké luštěniny, aby se těsto při pečení nenafukovalo. Pečte 10 až 15 minut.
  4. Odendejte pečící papír s luštěninami (které můžete použít i příště a donekonečna). Na přepečený koláč rozdrobte špenát a kopřivy, sušená nebo čerstvá rajčata, popř. bylinky. Zalijte připravenou smetanovou směsí a dejte péct na dalších cca 30 minut, dokud náplň neztuhne a nezezlátne.

Quiche se špenátem, kopřivou, čerstvými rajčaty a tymiánem

Žádné komentáře:

Okomentovat