
Tak jsem si v těchto vedrech nemohla nevzpomenout na vietnamskou ledovou kávu, obzvlášť, když jsem ještě našla zásoby kafe z Vietnamu ve spíži. Je docela jiná než káva, na kterou jsme zvyklí, ale v kombinaci se slazeným kondenzovaným mlékem a ledem, je to celkem osvěžující a nakopávací záležitost! Můžete ji pít ale i teplou a bez mléka! Jistě seženete u svého Vietnamce nebo v Sapě ;)
Tuhle kávu dovezli do Vietnamu francouzští kolonisté v 19. století. Vietnam se stal brzy velkým vývozcem, díky plantážím v centrálních vysočinách. Tato káva byla ale mnohem horší kvality, dnes už je to lepší ;) No a jelikož se špatně shánělo čerstvé mléko, tak Frantíci i Vietnamci začali používat mléko kondenzované a slazené. To má delší trvanlivost. Důležitou věcičkou při přípravě kávy je překapávač. My jsme ho dostali jako přibalený dárek ke kávě a je celý z hliníku, ale existují i kvalitnější typy. Otázka je, jestli lepší.
Ingredience na 1 kávu:
- 2 lžičky vietnamské kávy
- 1 lžíce kondenzovaného slazeného mléka (Salko, Jesenka)
- vroucí voda
- led
- vietnamský překapávač/filtr
Postup:
- Vezměte si hrnek a položte na něj překapávač. Do překapávače dejte požadované množství kávy, já mám ráda 2 lžičky. Lehce přimáčkněte druhým filtrem a zalejte vodou. Nechte překapat - chvíli to trvá. Já osobně kávu přelévám 2x, abych měla víc tekutiny.
- Káva se ve Vietnamu vždy podávala ve skle. Takže na dno skleničky dejte asi lžíci salka, zasypte ledem a přelijte přefiltrovanou kávou.
- Promíchejte! Ólalá ;)

Žádné komentáře:
Okomentovat