Hummus



U nás doma velmi oblíbený luštěninový pokrm, který funguje báječně nejen jako pomazánka na pečivo, ale i jako dip k nachos na párty. Hummus pochází původně z oblasti východního Středomoří, ale postupně si ho oblíbil celý svět. Hlavními ingrediencemi je cizrna, sezam, citrón a česnek - tady je verze, jak chutná mě.

Ingredience:

  • 250g cizrny (dají se použít i plechovky naložené cizrny a nemusí se tak namáčet a vařit)
  • 2 lžíce tahini (sezamové pasty)
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citrónu
  • římský kmín
  • sůl
  • sladká paprika (koření)
  • petrželka, koriandr nebo granátové jablko jako zdobení

Postup:

  1. Cizrnu namočte do vody a nechte přes noc nabobtnat - měla by zdvojnásobit svůj objem.
    Ošklivé a tmavé kuličky doporučuji vyhodit.
  2. Propláchnutou cizrnu vařte ještě asi 40 - 60 minut v čisté vodě.
  3. Uvařenou cizrnu rozmixujte společně s asi dvěma lžícemi tahini. Aby se z cizrny stala jemná pasta je potřeba postupně přidávat po lžících olivový olej, popř. vodu. S olivovým olejem rozhodně nešetřím, ale pozor, další olej půjde ještě nahoru, tak záleží na Vás.
  4. Osolíme, přidáme větší špetku čerstvě namletého římského kmínu, šťávu z citrónu a prolisovaný česnek.
  5. Vše dobře promícháme. Dokořeníme dle chuti.
  6. Podáváme rozprostřené v hlubokém talíři nebo misce, poprášené sladkou paprikou, zakapané olivovým olejem a ozdobené bylinkami nebo třeba granátovým jablkem.

Tip: Pokud nebudete jíst hummus hned, zarovnejte povrch a zalijte ho olejem - neoschne.


Žádné komentáře:

Okomentovat