Čokoládový dort podle Dity P.


Kuchařku Deník Dity P. jsem si pořídila hned, co vyšla. Byla jsem zvědavá, jestli je opravdu tak dobrá, jak jsem očekávala, protože jméno Dity Pecháčkové je spojeno, jak s časopisem Apetit, tak i Albert. Postupně zkouším její recepty a zatím bylo jídlo vždy báječné (oproti jejímu stejnojmennému pořadu České televize). Tenhle čokoládový dort je hodně čokoládový, ale ne zase tolik jako třeba brownies nebo jiné dorty, které jsem zatím zkoušela. Je prostě akorát. Doufám, že bude kamarádovi chutnat!

Inspirace: kuchařka Deník Dity P.


Ingredience:

  • 250 ml vody
  • 125 g másla
  • 35 g holandského kakaa
  • 300 g hl. mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 125 ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu (to mi přijde dost málo, vždycky toho tam nalévám od oka hodně)

Na krém

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g hořké čokolády (míchám čokoládu na vaření s nějakou kvalitní cca 60%)
  • 140 g másla

Postup:

  1. Nejdřív předehřejeme troubu na 160 °C.
  2. V hrnci rozpustíme máslo a vodou a kakaem, mícháme, dokud se vše nespojí.
  3. Do velké mísy prosejeme mouku a jedlou sodu, přidáme cukr a rozehřátou kakaovou směs.
  4. Vše důkladně promícháme a nakonec přidáme vejce, podmáslí, a vanilkový extrakt.
  5. Těsto rozdělíme do 2 kulatých forem o průměru 18 až 20 cm a pečeme 35 - 45 minut.
  6. Hotové korpusy necháme úplně vychladnout a potom oba přepůlíme.
  7. Mezi pečením si připravíme čokoládový krém. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, smetanu a máslo. Dobře promíchaný krém necháme také vychladnout.
  8. Přepůlené korpusy vždy potřeme krémem a vrstvíme.
  9. Ozdobíme jahodami nebo třeba šlehačkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat