Inspirace: www.sweetysalado.com a kuchařka Deník Dity P.
Ingredience:
- trochu másla
- 140 g proseté hladké mouky
- 1 a půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
- čtvrt lžičky soli
- 200 g krupicového cukru
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 80 ml mléka
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- 1 neslazené kondenzované mléko
- 1 slazené kondenzované mlého (Salko)
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce rumu (nemusí být)

Zdobení:
- 500 ml smetany ke šlehání
- ztužovač šlehačky (dort vždycky převážím, takže radši přidávám, aby se šlehačka neroztekla)
- 2 lžíce moučkového cukru (nemusí být, dort je dost sladký a mě chutná i neslazená šlehačka)
- 8 velkých hezkých jahod navrch, dalších cca 8 nakrájených na plátky doprostřed dortu)
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kulatou dortovou formu vymažeme máslem. (Pro jistotu ji můžeme vyložit i pečícím papírem)
- Piškotový korpus - Z bílků nejlépe elektrickým šlehačem vyšleháme sníh. Když je hotový (můžete ho otočit nad hlavu a ani se nehne), postupně přisypeme ještě 4 lžíce cukru a znovu chvíli šleháme. Sníh bude lesklý.
- V míse utřeme žloutky se zbytkem cukru, dokud nebude mít směs světle žlutou barvu. Pak přimícháme mléko, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
- V jiné velké míse promícháme prosetou mouku, kypřící prášek a sůl. Potom přilijeme žloutkovou směs a pořádně promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme přibližně 30 - 40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu korpusu nebude po vytažení čistá.
- Hotový korpus necháme vychladnout.
- Mezitím smícháme kondenzované mléko slazené i neslazené, smetanu (a rum). Vychladlý korpus rozpůlíme. 1. půlku položíme na talíř nebo podnos, na kterém budeme dort podávat, rozpůlenou částí nahoru.
- Propícháme ho vidličkou a postupně poléváme tu půlku půlkou mléčné směsi. Vše se musí vsáknout do piškotu. Vidličkou si můžeme pomoci, aby se mléko dostalo i k okrajům, ale nepřeteklo.
- Necháme chvíli piškot, ať se pořádně nasaje. Při čekání si ušleháme 250 ml šlehačky s lžící cukru (nebo bez cukru), se ztužovačem šlehačky (či bez) a potřeme s ní piškot, na šlehačku dáme vrstvu na plátky nakrájených jahod a ty zase potřeme zbylou šlehačkou.
- Přiklopíme 2. půlku korpusu opět rozpůlenou stranou nahoru. Propícháme. Postupně necháme vsáknout zbytek mléčné směsi. Ušleháme zbylých 250 ml nebo víc šlehačky (mě zbyla i otevřená z korpusu) a potřeme s ní dort, uhladíme špachtlí. Očistíme talíř navlhčeným ubrouskem. Ozdobíme jahodami. Dáme aspoň na hodinu chladit.
Žádné komentáře:
Okomentovat