Tres Leches


Už se stalo skoro pravidlem, že když má u nás v rodině někdo narozeniny, tak peču dort. Dřív jsem si vybírala sama, jaký dort upeču. Poslední dobou už je to na objednávku. Tentokrát zvítězil dort třímlékový. V kombinaci s jahodami mi moc chutná. Ale popravdě je to "dort prasoň", protože kombinace salka a hromady šlehačky je až hříšně nebezpečná, a jahody tam jsou jen proto, aby to celé odlehčily! Proč si však občas nevyhodit z kopýtka!

Inspirace: www.sweetysalado.com a kuchařka Deník Dity P.


Ingredience:

  • trochu másla
  • 140 g proseté hladké mouky
  • 1 a půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • čtvrt lžičky soli
  • 200 g krupicového cukru
  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 80 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 1 neslazené kondenzované mléko
  • 1 slazené kondenzované mlého (Salko)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)

Zdobení:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky (dort vždycky převážím, takže radši přidávám, aby se šlehačka neroztekla)
  • 2 lžíce moučkového cukru (nemusí být, dort je dost sladký a mě chutná i neslazená šlehačka)
  • 8 velkých hezkých jahod navrch, dalších cca 8 nakrájených na plátky doprostřed dortu)

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kulatou dortovou formu vymažeme máslem. (Pro jistotu ji můžeme vyložit i pečícím papírem)
  2. Piškotový korpus - Z bílků nejlépe elektrickým šlehačem vyšleháme sníh. Když je hotový (můžete ho otočit nad hlavu a ani se nehne), postupně přisypeme ještě 4 lžíce cukru a znovu chvíli šleháme. Sníh bude lesklý.
  3. V míse utřeme žloutky se zbytkem cukru, dokud nebude mít směs světle žlutou barvu. Pak přimícháme mléko, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
  4. V jiné velké míse promícháme prosetou mouku, kypřící prášek a sůl. Potom přilijeme žloutkovou směs a pořádně promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh.
  5. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme přibližně 30 - 40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu korpusu nebude po vytažení čistá.
  6. Hotový korpus necháme vychladnout.
  7. Mezitím smícháme kondenzované mléko slazené i neslazené, smetanu (a rum). Vychladlý korpus rozpůlíme. 1. půlku položíme na talíř nebo podnos, na kterém budeme dort podávat, rozpůlenou částí nahoru. 
  8. Propícháme ho vidličkou a postupně poléváme tu půlku půlkou mléčné směsi. Vše se musí vsáknout do piškotu. Vidličkou si můžeme pomoci, aby se mléko dostalo i k okrajům, ale nepřeteklo.
  9. Necháme chvíli piškot, ať se pořádně nasaje. Při čekání si ušleháme 250 ml šlehačky s lžící cukru (nebo bez cukru), se ztužovačem šlehačky (či bez) a potřeme s ní piškot, na šlehačku dáme vrstvu na plátky nakrájených jahod a ty zase potřeme zbylou šlehačkou.
  10. Přiklopíme 2. půlku korpusu opět rozpůlenou stranou nahoru. Propícháme. Postupně necháme vsáknout zbytek mléčné směsi. Ušleháme zbylých 250 ml nebo víc šlehačky (mě zbyla i otevřená z korpusu) a potřeme s ní dort, uhladíme špachtlí. Očistíme talíř navlhčeným ubrouskem. Ozdobíme jahodami. Dáme aspoň na hodinu chladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat