Polévka z červené čočky a rajčat




Tahle polévka zahřeje i zasytí. Kombinace červené čočky a rajčat bude chutnat určitě i těm, kdo o luštěniny normálně moc nestojí. Pikantnost dodá kari koření, které jsem měla hóódně štiplavé, a musím říct, že mi to pořádně rozproudilo krev. Ozdobit a dokořenit polévku můžete skoro vším, co najdete ve své bylinkové zahrádce od tymiánu přes koriandr po petržel, můžete přidat zázvor nebo chilli a vždycky to bude dobrota!


Inspirace: Co dům dal


Ingredience (cca 4 porce):

  • olej nebo máslo 
  • 1 velká cibule 
  • 2-3 mrkve na kolečka nakrájené 
  • 1 lžička drceného (mletého) kmínu 
  • 1 - 2 lžičky kari (podle ostrosti - já dala jednu vrchovatou, protože kari bylo pikantní) 
  • plechovka (400 g) krájených rajčat 
  • 150 g červené čočky 
  • 1 - 1,5 litru zeleninového vývaru 
  • 2 stroužky česneku (prolisovaný/utřený) 
  • sůl a pepř na dochucení 
  • bylinky na ozdobení (řeřicha, koriandr, petrželka,...) 

Postup:

  1. Na tuku orestujte nahrubo nakrájenou cibuli doměkka. Přidejte mrkev, kmín a kari a nechte ještě chvíli smažit. 
  2. Přilijte krájená rajčata a česnek a zamíchejte. 
  3. Opláchněte čočku v teplé vodě, vsypte jí do hrnce a zalejte litrem vývaru. 
  4. Čočka sama polévku zahustí. Pokud bude hodně hustá, přilijeme trochu vývaru. 
  5. Vaříme dokud není čočka a mrkev měkká. 
  6. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme bylinkami. 

1 komentář: