Dny se prodlužují. Noci se krátí. Teploty už se drží nad nulou a já budu tiše doufat, že to tak i zůstane! Jako správná kuchařka chci mít totiž vždy po ruce hromadu čerstvých bylinek. Tak jsem zasadila, co se dalo - bazalku, mátu, meduňku, rozmarýn, tymián, pažitku, koriandr a další. Jako bonus jedlé květy do salátů a hrášek na chuť. Těším se z toho, jak to pěkně roste. Ale přece jen jsem to nevydržela a ještě než to všechno vyroste, jsem zaplnila balkón i bylinkami z krámu, které jsem si doma přesadila, a které mě budou zásobovat, než vyrostou ty malé.
Když už máte ty bylinky, a třeba se s nimi bojíte ještě vařit jako moje máma, která je jen zalévá a kochá se s nimi, není nic jednoduššího, než si udělat bylinkové máslo. Nejenže je strašně variabilní, ale domácí je mnohem chutnější a levnější než kupované. Tentokrát jsem ho připravila takto:
Inspirace: Co dům dal
Ingredience:
- 1 máslo 250g
- čerstvé bylinky (hrst pažitky, snítka rozmarýnu, hrst bazalky)
- česnek
- sůl a pepř
- sušené provensálské koření
Postup:
- Vyndejte máslo z lednice a rozkrájejte na kostky a nechte v misce povolit.
- Nasekejte bylinky a přihoďte k máslu. (Já nebyla doma, tak jsem sehnala jen tyto 3 a doplnila sušenou směsí, jinak se dají přidat jakékoliv bylinky)
- Kdo máte rád, můžete přidat prolisovaný česnek.
- Osolte, opepřete a namelte trochu provensálského koření.
- Vše dobře promíchejte a popřípadě dochuťte. (Dá se umixovat i ve food-procesoru)
- Hmotu setřete stěrkou na potravinářskou fólii doprostřed a zabalte do válečku. Upevníte to tak, že chytnete kraje fólie a budete s nimi jezdit buď od sebe nebo k sobě.
- Necháte alespoň 2 hodiny chladit.
Bylinkové máslo si můžete namazat jen tak na pečivo, položit kousek na steak, dát do hamburgerů nebo třeba pod kůži pečeného kuřete ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat