Jablečný koláč


Tenhle koláč je italský a jmenuje se CROSTATA. Miluji tu jeho jednoduchost - jenom ovoce a pevné tenké těsto. Místo jablek se dá použít i jiné ovoce, třeba broskve. K podávání se hodí ricottový krém nebo třeba zakysaná smetana s cukrem - pak už neodolá nikdo!


Inspirace: http://ona.idnes.cz

Ingredience:

  • 400g hladké mouky
  • 100 + 80g cukru krupice
  • špetka soli
  • 100g másla + na vymazání formy
  • 2 vejce + 1 žloutek na potření koláče
  • vanilkový extrakt (nikdy neodměřuji, prostě otočím láhev a zpět, klidně i dvakrát, alkohol nikdy není na škodu ;))
  • půlku prášku do pečiva
  • 6 - 8 jablek (i víc, aby byl koláč opravdu plný)

  • 1 kelímek sýru ricotta
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kelímek zakysané smetany

Postup:

  1. Hladkou mouku prosejte. Přidejte 100g cukru, sůl, máslo, 2 vejce, vanilkový extrakt, prášek do pečiva a zpracujeme na těsto. Bude to chvíli trvat - klidně i 15 minut ručně, ale těsto by mělo být jednotné.
  2. Z těsta oddělíme jednu čtvrtinu, obě části zformujeme do koulí, zabalíme do potravinářské folie a necháme krátce odpočinout v chladu.
  3. Mezitím vymažeme koláčovou formu tukem.
  4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  5. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší měsíčky. Chvíli je podusíme podlité troškou vody se zbylým cukrem, asi 5 minut.
  6. Z větší částí těsta rozválíme placku tvaru koláčové formy a tu formu těstem vyplníme, přečuhující těsto odkrojíme. Z menší části vyválíme nejlépe obdélník, který rádýlkem nebo nožem nakrájíme na proužky.
  7. Koláčovou formu naplníme podušenými jablky.
  8. Koláč pokryjeme proužky těsta, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na 25-35 minut.
  9. Riccotu smíchejte se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.
  10. Hotový koláč necháme zchladnout a posypeme moučkovým cukrem.
  11. Podáváme s krémem.




    Žádné komentáře:

    Okomentovat