Inspirace: http://ona.idnes.cz
Ingredience:
- 400g hladké mouky
- 100 + 80g cukru krupice
- špetka soli
- 100g másla + na vymazání formy
- 2 vejce + 1 žloutek na potření koláče
- vanilkový extrakt (nikdy neodměřuji, prostě otočím láhev a zpět, klidně i dvakrát, alkohol nikdy není na škodu ;))
- půlku prášku do pečiva
- 6 - 8 jablek (i víc, aby byl koláč opravdu plný)
- 1 kelímek sýru ricotta
- 1 vanilkový cukr
- 1 kelímek zakysané smetany
Postup:
- Hladkou mouku prosejte. Přidejte 100g cukru, sůl, máslo, 2 vejce, vanilkový extrakt, prášek do pečiva a zpracujeme na těsto. Bude to chvíli trvat - klidně i 15 minut ručně, ale těsto by mělo být jednotné.
- Z těsta oddělíme jednu čtvrtinu, obě části zformujeme do koulí, zabalíme do potravinářské folie a necháme krátce odpočinout v chladu.
- Mezitím vymažeme koláčovou formu tukem.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší měsíčky. Chvíli je podusíme podlité troškou vody se zbylým cukrem, asi 5 minut.
- Z větší částí těsta rozválíme placku tvaru koláčové formy a tu formu těstem vyplníme, přečuhující těsto odkrojíme. Z menší části vyválíme nejlépe obdélník, který rádýlkem nebo nožem nakrájíme na proužky.
- Koláčovou formu naplníme podušenými jablky.
- Koláč pokryjeme proužky těsta, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na 25-35 minut.
- Riccotu smíchejte se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.
- Hotový koláč necháme zchladnout a posypeme moučkovým cukrem.
- Podáváme s krémem.
Žádné komentáře:
Okomentovat