Mrkvová polévka s koriandrem


Mrkvová je jedna ze tří mých nejoblíbenějších oranžových polévek. Hned po dýňové, se kterou počkám až na konec léta, kdy mají dýně sezónu. Hlavní roli v této polévce hraje koriandr a pokud máte doma pomeranč, můžete chuť mrkve na závěr osvěžit čerstvou pomerančovou šťávou, ale není to vůbec nutné. Výhodou této polévky je, že se dá jíst i studená, a že je velmi jednoduchá, ale i mě se ji podařilo jednou zkazit. Pravděpodobně jsem měla hnusnou mrkev. Takže doporučení zní - ochutnejte mrkev a polévku dělejte z mrkve, která vám chutná ;)


Inspirace: Apetit


Ingredience (cca 4 porce):

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 lžička mletého koriandru
  • půl lžičky mletého kmínu
  • 500 g mrkve
  • 1,5 litru vývaru (kuřecího)
  • 1 brambora
  • hrst čerstvého koriandru
  • na dochucení sůl a pepř
  • šťáva z pomeranče
  • dýňová semínka

Postup:

  1. Nahrubo nakrájejte cibuli. Oškrábejte bramboru a mrkev. Pokrájejte na menší kousky, tak aby šlo vše později rozmixovat tyčovým mixérem.
  2. Na oleji restujte cibuli do změknutí. Přisypte mletý kmín a koriandr. (Báječně to rozvoní celou kuchyň a ochutí lépe polévku) A nakonec krátce orestujte mrkev.
  3. Vše zalijte vývarem, osolte a přidejte pokrájenou bramboru. 
  4. Vařte dokud nebude mrkev měkká asi 20 minut.
  5. Mezitím si orestujte nasucho v pánvi dýňová semínka. Jen tak, dokud lehce nepopraská slupka. Semínka pak budou ještě dlouho křupinkat a po vychladnutí jakoby šustí.
  6. Když je mrkev měkká. Celý obsah rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte hrst čerstvého koriandru a opět rozmixujte. Nakonec dle chuti dosolte.
  7. Konečné dochucení bych nechala na každém strávníkovi - pomerančovou šťávou, koriandrovými lístky, dýňovými semínky, pepřem.


Žádné komentáře:

Okomentovat