Sdílím recept na něco zeleného, protože je Zelený čtvrtek. Vůbec to spolu nesouvisí, ale to nevadí. Nemůžu zapomenout chvíli, kdy jsem tohle jídlo udělala poprvé tátovi k večeři. Je to asi 3 roky zpátky. Nejdřív se tvářil jako "co mi to ta holka dala, vždyť tam není žádné maso" a potom co ochutnal "ty jo, vždyť ono je to vlastně dobré"! Jídlo bylo pochváleno a od té doby je pravidelně na našem jídelníčku spolu se spoustou dalších jídel bez masa ;)
Inspirace: Apetit
Ingredience cca 4 - 6 osob:
- 4 lžíce olivového oleje
- 40 g másla
- 4 stroužky česneku na tenké plátky + 1 utřený
- 1 kg cuket, nakrájené na slabá kolečka (malé do 25 cm = cca 4 ks)
- 500g špaget
- 1 zakysaná smetana
- hrst zelené hladkolisté petrželky, nasekaná
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 50 g strouhaného parmezánu + na posypání
Postup:
- K rozpuštěnému máslu a oleji přidáme česnek a smažíme jenom dokud se tuk neovoní. Nesmí ztratit bílou barvu! Pak přihodíme cukety, které hned pořádně osolíme a opepříme.
- Necháme dusit, dokud nebudou cukety měkké, ale na zkus by měly být cítit.
- Mezitím si uvaříme "al dente" špagety podle návodu na obalu - ŽÁDNÝ OLEJ - pokud jsou těstoviny mastné, neulpí na nich omáčka. (Až budete špagety cedit, přidejte jednu naběračku z vody, kde se špagety vařily, do pánve s cuketami)
- K cuketě přidáme utřený česnek a zakysanou smetanu. Zamíchejte.
- Dále přidejte parmezán a naběračku ze špagetové vody. Nechte spojit.
- Ochutnejte. Je-li potřeba znovu osolte a opepřete.
- Přidejte uvařené špagety a vše promíchejte i s nasekanou petrželkou.
- Nakonec jídlo posypte čerstvě nastrouhaným parmezánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat