Mandlový mazanec


Velikonoce nijak neprožívám, asi jako celá naše rodina. Ale přišlo mi líto všech těch dobrot, o které bychom se mohli připravit a rozhodla jsem se upéct rovnou dva druhy mazance, nádivku a obarvit vajíčka. S kamarádkou jsme vybraly čistě náhodně 2 z 6 receptů na mazanec a tady je ten první - ne lepší, ale tradičnější. Recept pochází z prvorepublikové knihy Praktická hospodyňka a časopis Apetit (Duben 2011) ho trošku inovoval.


Inspirace: Apetit 


Ingredience na 1 velký nebo 2 menší:

  • 500 g mouky (hladkou či polohrubou)
  • 180 - 200 ml vlažného mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 125 g krupicového cukru
  • 50 + 50 g nasekaných mandlí
  • 140 g změklého másla
  • čtvrt lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 3 žloutky a 1 celé vejce
  • 80 g rozinek namočených v rumu
  • 1 prošlehané vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Postup:

  1. Jako první si připravíme všechny ingredience. Namočíme mandle do vody (aby se pak nepřipalovaly) a rozinky do rumu.
  2. Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci cukru a zalijte vlažným mlékem. Trochu promíchejte a nechte vzejít kvásek.
  3. Potom přidejte zbytek cukru, žloutky, 1 celé vejce, 50 g mandlí, rozinky, máslo, sůl a citronovou kůru a vypracujte pružné a pevné těsto (třeba i 15 minut).
  4. Těsto poprašte moukou a nechte zakryté v teple 1,5 - 3 hodiny kynout. Můžete si jít třeba zdřímnout nebo obarvit vajíčka ;)
  5. Vykynuté těsto prohněťte a vytvarujte bochánek (nebo 2 menší). Posaďte ho na plech na pečící papír. Přikryjte a nechte ho ještě půl hodiny až hodinu kynout.
  6. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C.
  7. Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízněte křížek a posypte ho zbylými mandlemi.
  8. Takto ho pečte v troubě asi 5 minut a potom snižte teplotu na 150/130°C a pečte 40 - 55 minut. Když zapíchnete do mazance špejli, měla by zůstat suchá a je hotovo.
  9. Pokud mazanec rychle tmavne, přikryjte ho pečícím papírem, popř. namočeným, a ztlumte troubu při dopékání!!!
  10. Mazanec nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.

U nás se jí jen tak namazaný máslem ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat