Velikonoce nijak neprožívám, asi jako celá naše rodina. Ale přišlo mi líto všech těch dobrot, o které bychom se mohli připravit a rozhodla jsem se upéct rovnou dva druhy mazance, nádivku a obarvit vajíčka. S kamarádkou jsme vybraly čistě náhodně 2 z 6 receptů na mazanec a tady je ten první - ne lepší, ale tradičnější. Recept pochází z prvorepublikové knihy Praktická hospodyňka a časopis Apetit (Duben 2011) ho trošku inovoval.
Inspirace: Apetit
Ingredience na 1 velký nebo 2 menší:
- 500 g mouky (hladkou či polohrubou)
- 180 - 200 ml vlažného mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 125 g krupicového cukru
- 50 + 50 g nasekaných mandlí
- 140 g změklého másla
- čtvrt lžičky soli
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- 3 žloutky a 1 celé vejce
- 80 g rozinek namočených v rumu
- 1 prošlehané vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Jako první si připravíme všechny ingredience. Namočíme mandle do vody (aby se pak nepřipalovaly) a rozinky do rumu.
- Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci cukru a zalijte vlažným mlékem. Trochu promíchejte a nechte vzejít kvásek.
- Potom přidejte zbytek cukru, žloutky, 1 celé vejce, 50 g mandlí, rozinky, máslo, sůl a citronovou kůru a vypracujte pružné a pevné těsto (třeba i 15 minut).
- Těsto poprašte moukou a nechte zakryté v teple 1,5 - 3 hodiny kynout. Můžete si jít třeba zdřímnout nebo obarvit vajíčka ;)
- Vykynuté těsto prohněťte a vytvarujte bochánek (nebo 2 menší). Posaďte ho na plech na pečící papír. Přikryjte a nechte ho ještě půl hodiny až hodinu kynout.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180°C.
- Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízněte křížek a posypte ho zbylými mandlemi.
- Takto ho pečte v troubě asi 5 minut a potom snižte teplotu na 150/130°C a pečte 40 - 55 minut. Když zapíchnete do mazance špejli, měla by zůstat suchá a je hotovo.
- Pokud mazanec rychle tmavne, přikryjte ho pečícím papírem, popř. namočeným, a ztlumte troubu při dopékání!!!
- Mazanec nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat