Krůtí stehna na šalotkách


Někde jsem četla, že krůtí maso patří mezi superpotraviny, takže (to z nás udělá superlidi :)) kromě toho, že je dietní, obsahuje i spoustu zdraví prospěšných látek jako třeba zinek nebo vitamin B 12. Doma jsme ho nevedli... No a asi před rokem objevil můj přítel tenhle recept (opět) v kuchařce Dity P. a náhodou jsme dostali i krůtu, takže se šlo vařit. Výsledek? Okamžitě jsme si krůtu zamilovali. Ani netoužím po krůtě na jiný způsob :D A to na té fotce není spálené, to je jen špatný pekáč a trouba :D


Inspirace: Deník Dity P.


Ingredience (cca 4 osoby):

  • olivový olej na smažení v pánvi
  • 2 krůtí stehna, celkem asi 1kg
  • 750 g šalotek (ale dobře poslouží i malé cibulky nebo mix cibulek a šalotek) oloupané a v celku!!!
  • 4 stroužky česneku, oloupané a v celku!!!
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 2 konzervy krájených rajčat (v původním receptu je 1 konzerva, ale to mi přijde málo na 4 porce)
  • hrst čerstvého tymiánu - z něho otrhané lístky + čerstvý tymián na ozdobu
  • 3 bobkové listy
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Krůtí stehna nejdřív očistíme, omyjeme, osušíme a řádně osolíme. Na velké pánvi na trošce oleje opečeme krůtí stehna ze ze všech stran dohněda. Takto připravená stehna dáme do pekáče.
  2. Na tu samou pánev přilijeme ještě trochu oleje, vhodíme šalotky nebo cibuli a opékáme ji asi 10 minut na mírném plameni, dokud nezačnou chytat zlatou barvu. Přidáme česnek a ještě asi minutu opékáme. Potom do pánve vlijeme vývar, rajčata a přidáme bobkové listy. (Pokud se vám rajčata budou zdát kyselá, klidně přidejte lžíci nebo 2 cukru.)
  3. Maso v pekáči zalijeme rajčatovou směsí a celé to ještě osolíme, opepříme a pokryjeme tymiánem. Pekáč přiklopíme a dáme ho do trouby vyhřáté na 220°C.
  4. Takto dusíme asi 30 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě přibližně hodinu a půl, dokud není maso měkké. Zhruba 30 - 45 minut před koncem pečení sundáme z pekáče poklici, aby zhoustla omáčka a stehna byla pěkně opečená. Občas krůtu přelijeme vypečenou šťávou a seškrábneme omáčku ze stěn pekáče. Podáváme s bramborovou kaši nebo čerstvým pečivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat