Někde jsem četla, že krůtí maso patří mezi superpotraviny, takže (to z nás udělá superlidi :)) kromě toho, že je dietní, obsahuje i spoustu zdraví prospěšných látek jako třeba zinek nebo vitamin B 12. Doma jsme ho nevedli... No a asi před rokem objevil můj přítel tenhle recept (opět) v kuchařce Dity P. a náhodou jsme dostali i krůtu, takže se šlo vařit. Výsledek? Okamžitě jsme si krůtu zamilovali. Ani netoužím po krůtě na jiný způsob :D A to na té fotce není spálené, to je jen špatný pekáč a trouba :D
Inspirace: Deník Dity P.
Ingredience (cca 4 osoby):
- olivový olej na smažení v pánvi
- 2 krůtí stehna, celkem asi 1kg
- 750 g šalotek (ale dobře poslouží i malé cibulky nebo mix cibulek a šalotek) oloupané a v celku!!!
- 4 stroužky česneku, oloupané a v celku!!!
- 200 ml drůbežího vývaru
- 2 konzervy krájených rajčat (v původním receptu je 1 konzerva, ale to mi přijde málo na 4 porce)
- hrst čerstvého tymiánu - z něho otrhané lístky + čerstvý tymián na ozdobu
- 3 bobkové listy
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
- Krůtí stehna nejdřív očistíme, omyjeme, osušíme a řádně osolíme. Na velké pánvi na trošce oleje opečeme krůtí stehna ze ze všech stran dohněda. Takto připravená stehna dáme do pekáče.
- Na tu samou pánev přilijeme ještě trochu oleje, vhodíme šalotky nebo cibuli a opékáme ji asi 10 minut na mírném plameni, dokud nezačnou chytat zlatou barvu. Přidáme česnek a ještě asi minutu opékáme. Potom do pánve vlijeme vývar, rajčata a přidáme bobkové listy. (Pokud se vám rajčata budou zdát kyselá, klidně přidejte lžíci nebo 2 cukru.)
- Maso v pekáči zalijeme rajčatovou směsí a celé to ještě osolíme, opepříme a pokryjeme tymiánem. Pekáč přiklopíme a dáme ho do trouby vyhřáté na 220°C.
- Takto dusíme asi 30 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě přibližně hodinu a půl, dokud není maso měkké. Zhruba 30 - 45 minut před koncem pečení sundáme z pekáče poklici, aby zhoustla omáčka a stehna byla pěkně opečená. Občas krůtu přelijeme vypečenou šťávou a seškrábneme omáčku ze stěn pekáče. Podáváme s bramborovou kaši nebo čerstvým pečivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat