Maftoul: Středomořský salát




Květnovou výzvu kuchařů pro nás připravila nepřekonatelná Sawsan z blogu Chefindisguise. Sawsan nás vyzvala k tomu, abychom se pokusili doslova rukama připravit maftoul - ručně válený palestinský kuskus, který je jak všestranně použitelný tak také chutná.

Něco o maftoulu: Existují tři varianty ručně válených těstovin - kuskus, maftoul a moghrabieh, které se liší velikostí kuliček. Kuskus má nejmenší kuličky (asi 1 mm v průměru), zatímco moghrabiah má největší (o velikosti cizrny). Maftoul je někde uprostřed (2-3 mm). Maftoul je vyrobený ze směsi celozrnné pšeničné mouky a hladké mouky, která se nabaluje kolem bulguru. No a ten máme v této výzvě vytvořit. Musím říct, že to byla docela fuška, protože se mi poprvé vůbec nepovedl, udělala jsem z toho spíš těsto než sypké kuličky. Přiznám se, že jsem pospíchala a chtěla jsem to odfláknout. Podruhé potom, co jsem se podívala na toto video, to už šlo samo! Na rozdíl od kuskusu se ale prý maftoul nerozvaří tak snadno a můžeme ho vařit v osolené vodě jako normální těstoviny do měkka, ale na skus. Nebo absorpční metodou jako rýži nebo na páře, díky které bude doslova lehčí. Po uvaření maftoul nabízí spoustu možností: můžete jej přidat do polévek, dušených pokrmů, salátů a omáček, nebo může sloužit jako příloha ke kusu masa, kuřeti nebo rybě.

Ingredience na 2 x cca 4 porce:

  • 250 g jemného bulguru (já sehnala pouze jeden druh a ten jemný moc nebyl, ale i tak to šlo)
  • 1 lžíce soli
  • 500 ml vody
  • 150 g hladké mouky a 150 g celozrnné pšeničné mouky (v původním receptu bylo 500 g od každé a víc vody, ale i takhle jsem toho maftoulu měla víc než bych potřebovala, proto píšu zmenšené množství, pokud budete chtít využít všechen maftoul, pořiďte si dvojnásobné množství ingrediencí na salát)
  • Z tohoto množství budou cca 4 hrníčky maftoulu, na salát pro cca 3-4 osoby stačí 2 hrníčky!!!

  • 1 červená cibule nakrájená na jemná kolečka
  • 2 lžíce jablečného octu - já moc ocet nemusím, klidně by to šlo bez něj
  • 150 g cherry rajčátek
  • půl plechovky černých oliv
  • 1 pořádná hrst hladkolisté petržele (lze namíchat s kudrnkou)
  • 100 g feta sýru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • šťáva z půlky citronu




Postup:

  1. Připravte si ingredience na maftoul a rovnou v jedné míse smíchejte hladkou a celozrnou mouku. Potom do připravené vody nasypte sůl a rozmíchejte, dokud se nerozpustí.
  2. Podívejte se na video, ať to nezkazíte jako já: https://www.youtube.com/watch?v=hmRPbRA4WOc
  3. Do velmi velké mísy nasypte bulgur a pokropte ho opravdu trochou slané vody (píšou čtvrt hrnku) a prohněťte prsty pravé ruky, levou pak naberte trochu mouky a nasypte na bulgur. Z prstů pravé ruky si udělejte hrabičky a jezděte krouživými pohyby po dně mísy v bulguru, pokud je stále mokrý přisypte víc mouky a kružte, dokud nejsou kuličky obalené moukou. Odhrabte na stranu a do prázdného místa nalijte opět trochu vody a začněte opět kroužit, dokud se kuličky neobalí a nezvlhnou, pak přijde zase mouka. Tento proces zopakujte asi 4 krát, dokud nebudou kuličky větší...
  4. Buď můžete maftoul uvařit, si 4 minuty v půl hrnku vody jako těstoviny a potom nechat 15 minut dojít, ale to se mi zdálo divné...
  5. Nebo udělat na páře - Pokud nemáte speciální hrnec na kuskus, nalijte do obyčejného hrnce asi hrníček vody, vložte do hrnce pařáček, dejte vodu vařit, vsypte 2 hrnky hotového maftoulu a pařte asi 15 minut s pokličkou, potom jen odstavte a nechte dalších 15 minut odpočívat.  
  6. Odkryjte pokličku a načechrejte vidličkou maftoul. Ochutnejte, měl by být měkký ale i cítit na skus.
  7. Mezitím si ale nakrájejte na kolečka cibuli (pokud chcete v salátu ocet, naložte cibuli na 10 minut do octu, potom slijte), přepulte rajčátka, nakrájejte na kolečka olivy, rozdrobte fetu a nasekejte petrželku.
  8. Až scedíte cibuli, smíchejte vše z bodu 6 dohromady, přidejte olej a citronovou šťávu a půl lžíce soli, promíchejte. Nakonec přisypte i zchladlý (nemusí být) maftoul.
  9. Naservírujte do misek a na vrch můžete naaranžovat zbylá rajčata, olivy, sýr i petrželku. 



Žádné komentáře:

Okomentovat