Nejsou věnečky jako věnečky. V těchto nenajdete žádnou cukrovou polevu, protože je stačí posypat moučkovým cukrem (a je to i mnohem lepší!). Ani zde nenajdete krém z pudinku v prášku. Uděláme si vlastní ze žloutků. Taky jsem si myslela, bůhví jak není odpalované těsto těžké! A setsakramentsky jsem se sekla. Šlo to jako po másle. Vlastně obtížnější bylo udělat ten krém, který jsem musela pořád ujídat :D
Inspirace: Apetit - Dorty a dezerty
Ingredience:
- 50 g slunečnicového oleje
- 150 ml vody
- špetka soli
- 120 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1/2 l mléka
- 2 vanilkové lusky (budeme potřebovat, jak semínka tak zbylé lusky)
- 125 g krupicového cukru
- 6 žloutků
- 4 lžíce kukuřičného škrobu (vrchovaté)
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- máta, meduňka, jahody a moučkový cukr na ozdobení
Postup:
- Do hrnce přiveďte k varu vodu, olej a sůl. Potom vmíchejte mouku. Míchejte dokud se vše nespojí a nezačne se to přichytávat ke dnu. Hrnec odstavte a dejte zchladnout.
- Po jednom pak zašlehejte do těsta vejce ručním šlehačem. Výsledkem by mělo být pevné a táhlé těsto.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Do cukrářského sáčku nacpěte těsto a na plechu vytvořte 8 věnečků (kruhů). Mezery mezi nimi jsou potřeba - trochu nakynou. Samozřejmě že jich můžete udělat víc menších. Já jsem nějak zapomněla, jak to vypadá, tak jsem udělala plná kola na větrníky, ale uprostřed má být dírka.
- Pečte asi 35 minut dozlatova. Snažte se neotvírat troubu, aby věnečky nesplaskly.
- Mezitím si udělejte krém: Do hrnce nalijte mléko a přidejte vyškrábaná semínka z vanilky i lusky a dejte vařit. Vypněte. Vyndejte vanilkové lusky. V jiné nádobě prošlehejte žloutky s cukrem a potom i se škrobem. Za stálého míchání zašlehejte žloutky do mléka a uveďte do varu, dokud směs nezhoustne. Dejte vychladit.
- V další nádobě vyšlehejte šlehačku, možná bude dobré použít i ztužovač. Až bude krém vychlazený, spojte ho se šlehačkou.
- Po vychladnutí, rozkrojte věnečky v půli - chce to opravdu ostrý nůž, aby se nerozdrobily, a naplňte krémem (opět cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou). Posypte moučkovým cukrem. Zapíchněte z vrchu meduňku nebo mátu.
Žádné komentáře:
Okomentovat