Žloutkové věnečky




Nejsou věnečky jako věnečky. V těchto nenajdete žádnou cukrovou polevu, protože je stačí posypat moučkovým cukrem (a je to i mnohem lepší!). Ani zde nenajdete krém z pudinku v prášku. Uděláme si vlastní ze žloutků. Taky jsem si myslela, bůhví jak není odpalované těsto těžké! A setsakramentsky jsem se sekla. Šlo to jako po másle. Vlastně obtížnější bylo udělat ten krém, který jsem musela pořád ujídat :D

Inspirace: Apetit - Dorty a dezerty


Ingredience:

  • 50 g slunečnicového oleje
  • 150 ml vody
  • špetka soli
  • 120 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 2 vanilkové lusky (budeme potřebovat, jak semínka tak zbylé lusky)
  • 125 g krupicového cukru
  • 6 žloutků
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu (vrchovaté)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • máta, meduňka, jahody a moučkový cukr na ozdobení

Postup:

  1. Do hrnce přiveďte k varu vodu, olej a sůl. Potom vmíchejte mouku. Míchejte dokud se vše nespojí a nezačne se to přichytávat ke dnu. Hrnec odstavte a dejte zchladnout. 
  2. Po jednom pak zašlehejte do těsta vejce ručním šlehačem. Výsledkem by mělo být pevné a táhlé těsto.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Do cukrářského sáčku nacpěte těsto a na plechu vytvořte 8 věnečků (kruhů). Mezery mezi nimi jsou potřeba - trochu nakynou. Samozřejmě že jich můžete udělat víc menších. Já jsem nějak zapomněla, jak to vypadá, tak jsem udělala plná kola na větrníky, ale uprostřed má být dírka. 
  4. Pečte asi 35 minut dozlatova. Snažte se neotvírat troubu, aby věnečky nesplaskly. 
  5. Mezitím si udělejte krém: Do hrnce nalijte mléko a přidejte vyškrábaná semínka z vanilky i lusky a dejte vařit. Vypněte. Vyndejte vanilkové lusky. V jiné nádobě prošlehejte žloutky s cukrem a potom i se škrobem. Za stálého míchání zašlehejte žloutky do mléka a uveďte do varu, dokud směs nezhoustne. Dejte vychladit.
  6. V další nádobě vyšlehejte šlehačku, možná bude dobré použít i ztužovač. Až bude krém vychlazený, spojte ho se šlehačkou.
  7. Po vychladnutí, rozkrojte věnečky v půli - chce to opravdu ostrý nůž, aby se nerozdrobily, a naplňte krémem (opět cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou). Posypte moučkovým cukrem. Zapíchněte z vrchu meduňku nebo mátu.


Žádné komentáře:

Okomentovat