Mám ráda rychlá a jednoduchá jídla, u kterých se nezačnu vztekat hlady uprostřed vaření. Těstoviny s omáčkou patří k nim. Jedna z nejzákladnějších kombinací je pasta s rajčaty, česnekem, bazalkou a parmezánem. I když je to skvělé a lehké, chce to občas změnu. No a tentokrát přišel na řadu úctyhodný lilek, který jak houba nasákne ostatní chutě ;)
Inspirace: Co dům dal
Ingredience (cca 5 osob):
- balíček těstovin z tvrdé pšenice - semoliny (500g)
- olivový olej na pánev*
- 1 cibule, oloupaná, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 1 lilek, nakrájený na kostičky
- 2 konzervy krájených rajčat (a cukr, komu se zdá obsah konzervy kyselejší), popř. kilo spařených, oloupaných a pokrájených čerstvých rajčat
- nastrouhaný parmezán asi 150 g
- bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka - jak kdo má rád)
- sůl, pepř
Postup:
- Dáme vařit těstoviny podle návodu na obalu, pokud to jsou kvalitní těstoviny, budou "al dente" - na skus. Voda by prý měla být slaná jako moře. Myslím, že klidně 3 rovné lžíce na 4 litry vody jsou OK. Nepřidávejte do vody olej, jinak omáčka nepřilne na pastu. Slaná voda z těstovin se může hodit na zředění omáčky, pokud Vám moc zhoustne nebo ji potřebujete naředit...
- Na velké! pánvi na olivovém oleji orestujeme cibulku do měkka. Přidáme 2 prolisované stroužky česneku. Zamícháme a vhodíme nakrájený lilek. Osolíme, opepříme. A restujeme, dokud lilek nezměkne.
- Vlijeme krájená rajčata. Kdo chce osladí cca 1 rovnou lžící cukru. Provaříme. Přidáme bylinky - tymiánové a nasekané rozmarýnové lístky, nejlépe čerstvé. Prolisujeme zbytek česneku a podle chuti dosolíme a dopepříme. Na závěr přidáme hrst nasekané bazalky.
- Zcezené těstoviny, klidně s trochou vody přidáme do pánve a promícháme.
- Podáváme posypané parmezánem a ozdobené lístky bazalky.
Žádné komentáře:
Okomentovat