Bucatini s rajčaty a lilkem



Mám ráda rychlá a jednoduchá jídla, u kterých se nezačnu vztekat hlady uprostřed vaření. Těstoviny s omáčkou patří k nim. Jedna z nejzákladnějších kombinací je pasta s rajčaty, česnekem, bazalkou a parmezánem. I když je to skvělé a lehké, chce to občas změnu. No a tentokrát přišel na řadu úctyhodný lilek, který jak houba nasákne ostatní chutě ;)



Inspirace: Co dům dal

Ingredience (cca 5 osob):

  • balíček těstovin z tvrdé pšenice - semoliny (500g)
  • olivový olej na pánev*
  • 1 cibule, oloupaná, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, oloupané
  • 1 lilek, nakrájený na kostičky
  • 2 konzervy krájených rajčat (a cukr, komu se zdá obsah konzervy kyselejší), popř. kilo spařených, oloupaných a pokrájených čerstvých rajčat
  • nastrouhaný parmezán asi 150 g
  • bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka - jak kdo má rád)
  • sůl, pepř
* Z italské kuchařky od Marcelly Hazan jsem vyčetla, že něco jako "italská kuchyně" v podstatě neexistuje. Každý jednotlivý kraj má svou specifickou kuchyni, kde se vaří z místních surovin a velmi také záleží na podnebí. Takže pokud to zjednoduším -  na jihu se vaří spíše lehká bezmasá jídla na olivovém oleji a plody moře, na severu v podhůří těžší jídla, masitá a na másle od kraviček.

Postup:

  1. Dáme vařit těstoviny podle návodu na obalu, pokud to jsou kvalitní těstoviny, budou "al dente" - na skus. Voda by prý měla být slaná jako moře. Myslím, že klidně 3 rovné lžíce na 4 litry vody jsou OK. Nepřidávejte do vody olej, jinak omáčka nepřilne na pastu. Slaná voda z těstovin se může hodit na zředění omáčky, pokud Vám moc zhoustne nebo ji potřebujete naředit...
  2. Na velké! pánvi na olivovém oleji orestujeme cibulku do měkka. Přidáme 2 prolisované stroužky česneku. Zamícháme a vhodíme nakrájený lilek. Osolíme, opepříme. A restujeme, dokud lilek nezměkne.
  3. Vlijeme krájená rajčata. Kdo chce osladí cca 1 rovnou lžící cukru. Provaříme. Přidáme bylinky - tymiánové a nasekané rozmarýnové lístky, nejlépe čerstvé. Prolisujeme zbytek česneku a podle chuti dosolíme a dopepříme. Na závěr přidáme hrst nasekané bazalky.
  4. Zcezené těstoviny, klidně s trochou vody přidáme do pánve a promícháme.
  5. Podáváme posypané parmezánem a ozdobené lístky bazalky.



Žádné komentáře:

Okomentovat