Baba Ghanoush



"Babaganuš" je pokrm, se kterým se běžně setkáte v celé oblasti Východního Středomoří. Je podobný hummusu. Ovšem místo cizrny obsahuje pečené lilky. S arabským pita chlebem je to pak chuťovka, která Vás jednoduše přenese do Orientu. Na výlet můžete vzít tříčlennou rodinu (jako večeře) nebo pár kamarádů na párty (jako chuťovka). Samozřejmě je více variant, třeba s chilli nebo kmínem, ale mě se tahle líbí.


Inspirace: Kniha o židovské kuchyni

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 4 lžičky tahini (sezamové pasty)
  • šťáva z 1 citrónu (i když mě stačilo 3/4)
  • 3 - 4 stroužky česneku, prolisované
  • hrst listové petržele, posekané
  • sůl
  • lístky máty
  • arabský pita chléb

Postup:

  1. Omyté a osušené lilky dáme na plech (mě se vešli do dortové formy) a z vrchu je propícháme špičatým nožem, aby se z nich při pečení vypařovala voda. 
  2. Dáme péct asi na 30 až 40 minut při 200 °C, dokud nebudou měkké a povrch nezčerná.
  3. Upečené lilky necháme vychladnout. Potom je oloupeme, dáme do cedníku, položíme na ně talířek a zatížíme, aby se z nich dostalo, co nejvíce vody.
  4. Pečené vykapané lilky, tahini, citrónovou šťávu, česnek a listovou petržel dáme do mixéru (food procesoru) a rozmixujeme dohladka. Nakonec dle chuti osolíme. 
  5. Dá se utlouct i v hmoždíři nebo dokonce jen posekat a promíchat...Výsledek bude sice hrubší, ale i tak dobrý ;)
  6. Hmotou naplníme misky a zakapeme (kdo má rád jako já - zalijeme) olivovým olejem a ozdobíme lístky máty. Podáváme s pečivem, nejlépe ještě s teplým křupavým pita chlebem. 

Pita chléb jsem celkem jednoduše udělala podle pana Cuketky zde - www.cuketka.cz - jsou to 3 placky a tenhle baba ghanoush k nim akorát vychází ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat