Salát s červenou řepou



Samotnou čerstvou zeleninu si k jídlu jen tak nedám a salátům se celkem úspěšně vyhýbám. V restauraci si objednám radši guláš! Tohle je ale jeden z mála salátů, které mám ráda. Kouzlo spočívá ve smíchání správných ingrediencí. Pak se i obyčejná zelenina promění v něco neobyčejného jako je tenhle salát.

Inspirace: kuchařka Deník Dity P.

Ingredience (4 porce):

  • listy polníčku
  • 2 mozzarelly
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • velká hrst opražených dýňových semínek
  • půl kila řepy (klidně i víc)
  • 2 lžičky tymiánu
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje + na servírování
  • 2 lžíce medu
  • sůl a pepř
  • balzamikový krém (celkem běžně se prodává, je sladší a má krémovitou konzistenci)
  • alobal

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme řepu. Buď ji necháme 30 - 45 minut v celku předvařit ve vodě a poté oloupeme, nebo ji rovnou oloupeme a nakrájíme každou na šest měsíčků. 
  2. Troubu si předehřejeme na 200°C. 
  3. Ocet, olej, med a tymián smícháme dohromady. 
  4. Z alobalu si uděláme takovou misku, kam dáme řepu. Tu přelijeme naší tymiánovou směsí, osolíme, opepříme a alobal uzavřeme. V pekáči pečeme dalších cca 30 minut, dokud není řepa měkká. (Pokud pečete syrovou, tak 40 minut až hodinu.) Poté jí necháme chvíli vychladnout.
  5. Na velký servírovací talíř nebo tác naskládáme omytý a osušený polníček, na něj natrháme mozzarellu, přidáme kousky řepy, přelijeme šťávou, která zůstala v alobalu z pečení, pokapeme olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a ozdobíme dýňovými semínky a citrónovou kůrou.


Žádné komentáře:

Okomentovat