Samotnou čerstvou zeleninu si k jídlu jen tak nedám a salátům se celkem úspěšně vyhýbám. V restauraci si objednám radši guláš! Tohle je ale jeden z mála salátů, které mám ráda. Kouzlo spočívá ve smíchání správných ingrediencí. Pak se i obyčejná zelenina promění v něco neobyčejného jako je tenhle salát.
Inspirace: kuchařka Deník Dity P.
Inspirace: kuchařka Deník Dity P.
Ingredience (4 porce):
- listy polníčku
- 2 mozzarelly
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- velká hrst opražených dýňových semínek
- půl kila řepy (klidně i víc)
- 2 lžičky tymiánu
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje + na servírování
- 2 lžíce medu
- sůl a pepř
- balzamikový krém (celkem běžně se prodává, je sladší a má krémovitou konzistenci)
- alobal
Postup:
- Nejdřív si připravíme řepu. Buď ji necháme 30 - 45 minut v celku předvařit ve vodě a poté oloupeme, nebo ji rovnou oloupeme a nakrájíme každou na šest měsíčků.
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Ocet, olej, med a tymián smícháme dohromady.
- Z alobalu si uděláme takovou misku, kam dáme řepu. Tu přelijeme naší tymiánovou směsí, osolíme, opepříme a alobal uzavřeme. V pekáči pečeme dalších cca 30 minut, dokud není řepa měkká. (Pokud pečete syrovou, tak 40 minut až hodinu.) Poté jí necháme chvíli vychladnout.
- Na velký servírovací talíř nebo tác naskládáme omytý a osušený polníček, na něj natrháme mozzarellu, přidáme kousky řepy, přelijeme šťávou, která zůstala v alobalu z pečení, pokapeme olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a ozdobíme dýňovými semínky a citrónovou kůrou.
Žádné komentáře:
Okomentovat