Na tyhle bulky jsem se celkem těšila, i když jsem celkem dlouhou dobu sháněla tapiokový škrob/mouku (našla jsem to zde a dojela si pro to). Celý recept je celkem easy peasy ;). A výsledek? Po upečení jsem se lekla, že jsem upekla kámen, ale neodradilo mě to a podívala jsem se dovnitř. Našla jsem měkkou žvejkačkovitou sýrovou hmotu, která mi moc chutná. Škoda, že to má tu kůrku, kterou normálně u chleba miluju, ale tady je podivná. Jinak Pão de Queijo ( Pão = chléb; Queijo = sýr) neobsahuje droždí a je bezlepkový. Kolem roku 1950 se tyto bulky staly populární v Minas Gerais (stát Brazílie). Najdete ho prý na každém rohu.
Ingredience:
- 500 g tapiokového škrobu (Tapioca Starch)
- 250 ml plnotučného mléka
- 40 g másla
- 1 lžička soli
- 250 g nahrubo nastrouhaného sýru Queijo Minas Curado nebo Monterey Jack Cheese (ale ani jedno se nedá sehnat, takže jsem nakombinovala 150 g chedaru a 100 g goudy ;))
- 2 vejce
Postup:
- V malém hrnci rozehřejte máslo s mlékem a solí. Dejte stranou.
- Přesejte tapiokový škrob do mísy a zalijte ho teplou tekutinou. (V tomto okamžiku jsem si poprvé myslela, že vytvářím kámen :D)
- Vidličkou nebo vařečkou zpracujte směs. Těsto se dělat nezačne, ale budou se tvořit hrudky, které nechceme mít. Takže nejlépe prsty se je snažíme rozmělnit.
- Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Do tapiokové směsi nasypeme sýr a přidáme 1 vejce. Nejprve lehce zapracujeme vařečkou, potom hněteme rukama těsto. Bude ještě sypké, ale druhé vejce už směs spojí. Těsto má opravdu podivnou konzistenci. (asi je možné přidat ještě jedno vejce, ale bála jsem se, že by bylo tekutější a nemohla z toho udělat bulky)
- Naolejujeme si ruce a vytváříme koule o velikosti pingpongového míčku. Bude jich asi 24.
- 12 jich dáme na plech a pečeme 20 - 25 minut. Mají být světlé, dozlatava jenom zespodu. Čím déle je budete péct, tím budou tvrdší.
- Výhodou je, že se ty neupečené koule dají zamrazit a odmrazit a upéct později ;)
- Servírujte nejlépe ještě teplé!
Sorry to hear they didn't turn out as good as you would've liked. Anyway, they look great! Thanks for joining the challenge!
OdpovědětVymazatNevermind ;) Despite it - Thank you for your recipe!
VymazatHa, mela jsem tu stejnou znacku mouky a vyslo mi to taky takhle divne.
OdpovědětVymazatUž jsem Ti odpověděla na FB, ale předpokládám, že jsme to tedy asi přepekly :D Taky nechápu, jak z toho jsou všichni tak strašně nadšení. Ale vnitřek mi chutná, když se přenesu přes počáteční peklo skřípání zubů o kůrku. Půlku jsem strčila na mrazák, tak až to budu dělat podruhé, zkusím to tam nechat mnohem kratší dobu, třeba to bude lepší ;)
Vymazat200 stupňů je moc, stačí 175, 25 minut je v pořádku :)
OdpovědětVymazat