Sacher




Říjnovou výzvu Odvážných pekařů pro nás připravila Korena z blogu Korena in the Kitchen. Vzala nás do Rakouska a ukázala nám, jak na skvělý dort Sacher. Tento dort byl poprvé upečen v Rakousku v roce 1832, kdy si kníže Metternich poručil k večeři nějaký přepychový dezert pro své hosty. Jeho cukrář ale onemocněl, takže úkol připadl učni Franzi Sacherovi. Ten si na tomto dortu vybudoval kariéru a dort od té doby nese jeho jméno. Jeho syn Eduard později otevřel Sacher Hotel ve Vídni, kde se tento dort vyrábí podle originální receptury, která je tajná a pečlivě střežená.


Je velmi nepravděpodobné, aby toto byl opravdu pravý recept na Sacher dort, protože - jak jsem výše zmínila - tak je schován a pečlivě hlídán asi jako 11 druhů bylin a koření pana Sanderse z KFC. Tento je z knihy Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Cafés of Vienna, Budapest, and Prague a každopádně se tomu originálu určitě blíží. Druhý den, kdy se dort rozležel, jsem o něm již nepochybovala. S kopcem neslazené šlehačky a kávou je to prostě dobrota!

Ingredience (23cm):

  • 125 g kvalitní hořké čokolády, nalámané (použila jsem 70% Lindt čokoládu)
  • 125 g másla, pokojové teploty
  • 125 g moučkového cukru
  • 6 vajec, oddělené žloutky a bílky
  • 1-2 lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • špetka soli

Náplň:

  • 400 g meruňkové marmelády
  • 2 lžíce rumu nebo vody

Poleva z cukrového rozvaru:

  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 115 g kvalitní hořké čokolády, nalámané (asi bych dala klidně i 200 g - poleva byla řidší než jsem čekala a dost jí steklo, což by se takhle nemuselo stát)

Postup:

  1. Kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem
  2. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a dejte stranou chladit.
  3. Troubu si předehřejte asi na 180°C.
  4. Ve větší míse šlehejte nejlépe mixérem máslo, tak dlouho dokud nebude skoro bílé a krémové. Přidejte moučkový cukr a opět promixujte, dokud nebude máslo bez hrudek. Přidejte žloutky a opět promixujte. Nakonec přidejte zchlazenou rozteklou čokoládu a vanilkový extrakt - promíchejte.
  5. V jiné čisté a suché míse ušlehejte z bílků sníh s jednou lžící cukru. Potom přidejte zbytek cukru a šlehejte dál - hmoty bude pevná a lesklá. Pokud byste ji chtěli vysypat, měla by zůstat v míse.
  6. Rychle zašlehejte do čokoládové hmoty nejdříve 1/3 sněhu. Potom opatrně i zbytek.
  7. Nakonec navrch prosejte všechnu mouku a pořádně promíchejte.
  8. Nalijte do předpřipravené formy a dejte péct asi na 35-45 minut do předehřáté trouby. Korpus trochu v průběhu pečení popraská. Až vytáhnete špejli suchou, bude korpus hotov.
  9. Nechte úplně vychladnout na mřížce. Poté případné praskliny (nyní vespod) nožem zarovnejte. A obraťte dnem vzhůru. Celý korpus podélně rozpkrojte na 2 části.

Náplň:

  1. V rendlíku prohřejte meruňkovou marmeládu společně asi s 2 lžícemi rumu. Trochu tak zřídne. Marmeládu rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte. Nebo aspoň propasírujte. Jinak bude dělat hrbolky na polevě a nevypadá to hezky. Pracujeme ještě s teplou náplní. 
  2. Polovinou marmelády spojte obě poloviny. Zbytek marmelády naneste nejdřív na vršek korpusu a poté rozetřete i po stranách. Dejte vychladit.

Poleva:

  1. Vodu svaříme s cukrem v rendlíku po dobu asi 5 minut, odstavíme a vmícháme čokoládu. Mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota a necháme trochu zchladnout. Poleva by měla být ale ještě teplá. 
  2. Dort - stojící nejlépe na mřížce nad velkým talířem - poléváme polevou nejdříve do středu korpusu, poté po krajích a poleva si již sama steče po stěnách dortu. Polevu necháme ztuhnout. 
  3. Je dobré nechat dort proležet aspoň do druhého dne - je pak vláčnější a chutnější.




2 komentáře:

  1. Your cake slice looks perfect - thanks fro baking along this month!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you for your evaluation! I was so excited during baking :D It's delicious dessert!!!

      Vymazat