Říjnovou výzvu Odvážných pekařů pro nás připravila Korena z blogu Korena in the Kitchen. Vzala nás do Rakouska a ukázala nám, jak na skvělý dort Sacher. Tento dort byl poprvé upečen v Rakousku v roce 1832, kdy si kníže Metternich poručil k večeři nějaký přepychový dezert pro své hosty. Jeho cukrář ale onemocněl, takže úkol připadl učni Franzi Sacherovi. Ten si na tomto dortu vybudoval kariéru a dort od té doby nese jeho jméno. Jeho syn Eduard později otevřel Sacher Hotel ve Vídni, kde se tento dort vyrábí podle originální receptury, která je tajná a pečlivě střežená.
Je velmi nepravděpodobné, aby toto byl opravdu pravý recept na Sacher dort, protože - jak jsem výše zmínila - tak je schován a pečlivě hlídán asi jako 11 druhů bylin a koření pana Sanderse z KFC. Tento je z knihy Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Cafés of Vienna, Budapest, and Prague a každopádně se tomu originálu určitě blíží. Druhý den, kdy se dort rozležel, jsem o něm již nepochybovala. S kopcem neslazené šlehačky a kávou je to prostě dobrota!
Ingredience (23cm):
- 125 g kvalitní hořké čokolády, nalámané (použila jsem 70% Lindt čokoládu)
- 125 g másla, pokojové teploty
- 125 g moučkového cukru
- 6 vajec, oddělené žloutky a bílky
- 1-2 lžíce vanilkového extraktu
- 100 g cukru krupice
- 125 g hladké mouky
- špetka soli
Náplň:
- 400 g meruňkové marmelády
- 2 lžíce rumu nebo vody
Poleva z cukrového rozvaru:
- 200 g cukru krupice
- 100 ml vody
- 115 g kvalitní hořké čokolády, nalámané (asi bych dala klidně i 200 g - poleva byla řidší než jsem čekala a dost jí steklo, což by se takhle nemuselo stát)
Postup:
- Kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a dejte stranou chladit.
- Troubu si předehřejte asi na 180°C.
- Ve větší míse šlehejte nejlépe mixérem máslo, tak dlouho dokud nebude skoro bílé a krémové. Přidejte moučkový cukr a opět promixujte, dokud nebude máslo bez hrudek. Přidejte žloutky a opět promixujte. Nakonec přidejte zchlazenou rozteklou čokoládu a vanilkový extrakt - promíchejte.
- V jiné čisté a suché míse ušlehejte z bílků sníh s jednou lžící cukru. Potom přidejte zbytek cukru a šlehejte dál - hmoty bude pevná a lesklá. Pokud byste ji chtěli vysypat, měla by zůstat v míse.
- Rychle zašlehejte do čokoládové hmoty nejdříve 1/3 sněhu. Potom opatrně i zbytek.
- Nakonec navrch prosejte všechnu mouku a pořádně promíchejte.
- Nalijte do předpřipravené formy a dejte péct asi na 35-45 minut do předehřáté trouby. Korpus trochu v průběhu pečení popraská. Až vytáhnete špejli suchou, bude korpus hotov.
- Nechte úplně vychladnout na mřížce. Poté případné praskliny (nyní vespod) nožem zarovnejte. A obraťte dnem vzhůru. Celý korpus podélně rozpkrojte na 2 části.
Náplň:
- V rendlíku prohřejte meruňkovou marmeládu společně asi s 2 lžícemi rumu. Trochu tak zřídne. Marmeládu rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte. Nebo aspoň propasírujte. Jinak bude dělat hrbolky na polevě a nevypadá to hezky. Pracujeme ještě s teplou náplní.
- Polovinou marmelády spojte obě poloviny. Zbytek marmelády naneste nejdřív na vršek korpusu a poté rozetřete i po stranách. Dejte vychladit.
Poleva:
- Vodu svaříme s cukrem v rendlíku po dobu asi 5 minut, odstavíme a vmícháme čokoládu. Mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota a necháme trochu zchladnout. Poleva by měla být ale ještě teplá.
- Dort - stojící nejlépe na mřížce nad velkým talířem - poléváme polevou nejdříve do středu korpusu, poté po krajích a poleva si již sama steče po stěnách dortu. Polevu necháme ztuhnout.
- Je dobré nechat dort proležet aspoň do druhého dne - je pak vláčnější a chutnější.
Your cake slice looks perfect - thanks fro baking along this month!
OdpovědětVymazatThank you for your evaluation! I was so excited during baking :D It's delicious dessert!!!
Vymazat