Lasagne



Ach, lasagne! Proč jen jste lasagne?! Takovou dobu trvá vás připravit! A když jste hotové v mžiku v prach se obrátíte! - Za tímto povzdechem se skrývá láska k tomuto pokrmu. Největším fanouškem lasagní byl asi kocour Garfield, ale vesměs je má rád každý. Spíš bych řekla, že neznám člověka, který by je neměl rád. Tak si je pojďme připravit!




Ingredience (6 porcí):

  • Jedna dávka boloňské omáčky
  • Jedna dávka bešamelu
  • Balení těstovin na lasagne (budeme potřebovat trochu víc než půlku balení, asi 12 plátů, které používám tvrdé, tak jak jsou koupené... k domácím těstovinám jsem se bohužel ještě nedostala :/)
  • 2 lžíce másla + na vymazání formy
  • misku strouhaného parmazánu

Postup:

  1. Nejdřív si připravte masovou omáčku - trvá kolem 2-3 hodin. Zmrazenou dejte prohřát.
  2. Mezitím si připravte bešamel - cca 20 minut. Měl by být hustý asi jako zakysaná smetana. Pokud se začne tvořit škraloup, jen před použitím zamíchejte.
  3. Předehřejte troubu asi na 200°C.
  4. Hranatý pekáč intenzivně vymažte máslem. Na dně rozetřete asi 2 lžíce bešamelu. Pak pekáč vyložte pláty těstovin. Neměly by se překrývat víc než o 1 cm. Pokud se někam nevejde celý plát, nalámejte ho.
  5. Na pláty pak přijde boloňská omáčka, na ní pak rozetřete trochu bešamelu a ten posypte strouhaným parmezánem. Pak přijdou zase pláty. (Mě se do pekáčku vejdou 3 vrstvy boloňské omáčky a těstovin, v původním receptu jich vyžadují 6 - nahoru pak patří už jen bešamel a sýr - dejte si pozor, ať Vám to vystačí)
  6. Střídáme tedy pláty-boloňská-bešamel-sýr, dokud nám na to pekáček stačí.
  7. Poslední horní vrstva - pláty potřeme bešamelem, posypeme parmezánem a poklademe kousíčky másla. V této fázi se dají uklidit do lednice zabalené do potravinové fólie.
  8. Pečte asi půl hodiny, dokud nebudou mít lasagne křupavou "střechu". Pokud byste dělali lasagne z čerstvých těstovin nebo uvařených, pak se v troubě na 220°C rozpaluje jen horní část trouby a peče se 10 až 15 minut.


Tip: Když už jdete připravovat lasagne a je Vás víc, udělejte je rovnou z dvojité dávky, tedy 2 pekáčky. První se sní hned po upečení, druhý připravený k pečení jen přikryjte alobalem nebo fólií a dejte do lednice. Tam Vám 2-3 dny vydrží. Pak už stačí zase jen upéct.


Žádné komentáře:

Okomentovat