Minulý měsíc jsme měli v rámci skupiny Odvážných kuchařů (Daring Cooks) připravit jednu z 5 světových základních omáček, ze kterých se dají vyčarovat další báječná jídla. Mezi nimi byl i bešamel, díky kterému jsem si hned vzpomněla na lasagne! Tato omáčka tam totiž tvoří jednu z opakujících se vrstev. Obsahuje máslo, mouku, mléko a sůl, ale často se dochucuje ještě pepřem nebo muškátovým oříškem. Přidáním dalších ingrediencí pak můžete dostat:
- smetanovou omáčku (smetana a bylinky)
- sýrovou omáčku (cheddar a hořčice), k zelenině, těstovinám nebo rybě
- Soubise (najemno nakrájená cibule, máslo), k zelenině, vejcím nebo kuřeti
- Mornay (sýr gruyere/parmezán, máslo), k zelenině, těstovinám, vejcím nebo rybě
- Nantua (krab/krevety, máslo, smetana), k rybě nebo mořským plodům
- hořčicovou k zelenině, vejcím nebo rybě
Ingredience (na velkou pánev, na 1 pekáč lasagní):
- 700 ml mléka
- 70 g másla
- 4 a půl lžíce hl. mouky
- 1/2 lžičky soli
- trochu muškátového oříšku
Postup:
- Nejprve přiveďte mléko v hrnci k varu a dejte stranou.
- Ve velké pánvi se zesíleným dnem rozpustíte máslo, přisypejte mouku a míchejte asi 2 minuty, dokud nevznikne jíška. Jíška musí být světlá, aby omáčka neměla připálenou chuť.
- Vypněte plamen nebo pánev odstavte ze sporáku. Po naběračkách postupně k jíšce přidávejte mléko. Vždy pořádně promíchejte, dokud se vše nespojí. Nepřestávejte míchat. Mléko se do jíšky přidává postupně a mimo oheň, aby se nedělaly hrudky.
- Když jíška absorbuje všechno mléko, omáčku nakonec dochuťte solí, popř. muškátovým oříškem.
- Provařte.
Žádné komentáře:
Okomentovat