Opravdu jsem velmi ráda, že jsme se letos pustili do pěstování dýní! Nejenže jsem udělala radost hromadě známým a přátelům, když se před nimi jen tak vyloupla dýně, ale také hlavně sama sobě, pokaždé když se na ty moje holky kouknu a pak z nich udělám polévku. Stále jich mám ale dost a tak jsem si řekla dost! :D Zkusíme něco jiného - italské risotto. No a tahle verze rizota je opravdu velmi sexy a zároveň mňamózní. A budete z něho šťastní, protože díky té nádherné oranžové barvě se z vaření stane pozitivní barevná terapie.
Ingredience (velký hrnec, asi 6 porcí):
- olivový olej, na smažení
- 150 g slaniny, plátky nakrájené na 1 cm čtverečky + 6 plátků slaniny na osmažení vcelku
- 1 cibule, nakrájená
- 2-4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 400 g rýže Arborio
- 2 dc bílého suchého vína
- 800 g dýně, bez kůry, bez semínek, nakrájená na cca 1 cm kostičky
- hrst šalvějových listů, posekané
- 1,5 l drůbežího vývaru
- sůl a pepř
- asi 70 g strouhaného parmazánu
- asi 3 lžíce másla
Postup:
- V menším hrnci přivedeme k varu vývar, vypneme hořák a dáme vedle hrnce, kde budeme vařit rizoto.
- Na oleji osmažíme nakrájenou slaninu dozlatava. Přidáme cibuli (restujeme dosklovata) a nakonec česnek, který smažíme už jen asi minutku. Pořádně promícháváme. Míchání je třeba po celé vaření, aby se rýže nepřipalovala.
- Do hrnce přidáme kulatozrnnou rýži, kterou smažíme dokud není průsvitná. Zalijeme vínem a vaříme dokud se víno neodpaří.
- Přidáme nakrájenou dýni a šalvěj. Promícháme.
- Přidáme 1 naběračku vývaru - zamícháme. Asi 12 - 20 pravidelně mícháme a přidáváme 1-2 naběračky pokaždé, když se vývar vsákne do rýže.
- V průběhu vaření rizoto opepřete a třeba i dosolte, ale slanina, vývar i parmazán mohou jídlo už dost přisolit.
- Když je rýže al dente - na skus, vypneme hořák a zamícháme do rizota parmazán a máslo. Rizoto by mělo být husté a lehce tekuté.
- Podáváme do hlubokého talíře a zespodu ho rukou sklepneme. Samo se rozprostře po talíři. Ozdobíme smaženou slaninou a citrónovým tymiánem. (Nebo třeba smaženými šalvějovými lístky, ale já jich měla málo.)
Krásné , také dělám dýňové rizoto, jen slaninu jsem ještě k němu nedávala, vyzkouším :)
OdpovědětVymazatBylo to skvělé, ale pokud jí chcete víc cítit, doporučuji slaninu v celku na kostičky, já jí měla na plátky a teprve pak krájela a přítel ani nevěděl, že tam nějaká je, až na tu dekoraci - chlapi, no :D
Vymazat