Dýňové risotto



Opravdu jsem velmi ráda, že jsme se letos pustili do pěstování dýní! Nejenže jsem udělala radost hromadě známým a přátelům, když se před nimi jen tak vyloupla dýně, ale také hlavně sama sobě, pokaždé když se na ty moje holky kouknu a pak z nich udělám polévku. Stále jich mám ale dost a tak jsem si řekla dost! :D Zkusíme něco jiného - italské risotto. No a tahle verze rizota je opravdu velmi sexy a zároveň mňamózní. A budete z něho šťastní, protože díky té nádherné oranžové barvě se z vaření stane pozitivní barevná terapie.




Ingredience (velký hrnec, asi 6 porcí):

  • olivový olej, na smažení
  • 150 g slaniny, plátky nakrájené na 1 cm čtverečky + 6 plátků slaniny na osmažení vcelku
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2-4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 400 g rýže Arborio
  • 2 dc bílého suchého vína
  • 800 g dýně, bez kůry, bez semínek, nakrájená na cca 1 cm kostičky
  • hrst šalvějových listů, posekané
  • 1,5 l drůbežího vývaru
  • sůl a pepř
  • asi 70 g strouhaného parmazánu
  • asi 3 lžíce másla

Postup:

  1. V menším hrnci přivedeme k varu vývar, vypneme hořák a dáme vedle hrnce, kde budeme vařit rizoto.
  2. Na oleji osmažíme nakrájenou slaninu dozlatava. Přidáme cibuli (restujeme dosklovata) a nakonec česnek, který smažíme už jen asi minutku. Pořádně promícháváme. Míchání je třeba po celé vaření, aby se rýže nepřipalovala.
  3. Do hrnce přidáme kulatozrnnou rýži, kterou smažíme dokud není průsvitná. Zalijeme vínem a vaříme dokud se víno neodpaří.
  4. Přidáme nakrájenou dýni a šalvěj. Promícháme.
  5. Přidáme 1 naběračku vývaru - zamícháme. Asi 12 - 20 pravidelně mícháme a přidáváme 1-2 naběračky pokaždé, když se vývar vsákne do rýže.
  6. V průběhu vaření rizoto opepřete a třeba i dosolte, ale slanina, vývar i parmazán mohou jídlo už dost přisolit.
  7. Když je rýže al dente - na skus, vypneme hořák a zamícháme do rizota parmazán a máslo. Rizoto by mělo být husté a lehce tekuté.
  8. Podáváme do hlubokého talíře a zespodu ho rukou sklepneme. Samo se rozprostře po talíři. Ozdobíme smaženou slaninou a citrónovým tymiánem. (Nebo třeba smaženými šalvějovými lístky, ale já jich měla málo.)






2 komentáře:

  1. Krásné , také dělám dýňové rizoto, jen slaninu jsem ještě k němu nedávala, vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to skvělé, ale pokud jí chcete víc cítit, doporučuji slaninu v celku na kostičky, já jí měla na plátky a teprve pak krájela a přítel ani nevěděl, že tam nějaká je, až na tu dekoraci - chlapi, no :D

      Vymazat