Dvojctihodné moravské koláčky



Zářijovou výzvu Odvážných pekařů nám připravila Lucie z blogu ChezLucie. Vyzvala nás, abychom upekli pravý český poklad - koláče!

Jaká to náhodička, konečně výzva z ČR, juch. Vybrala jsem si recept na dvakrát plněné moravské koláče a musím říct, že výsledek je fakt bomba! Celý den jsem chodila užírat a byly pořád tak měkounké a mňamózní, že si hned udělaly místo v žebříčku nejlepších receptů!

Ingredience na 20-30 ks:

  • 500 g mouky (dala jsem 250 g hladké a 250 g polohrubé)
  • 100 g cukru
  • 250 ml teplého mléka
  • 75 g rozehřátého másla
  • 30 g čerstvého droždí nebo 15 g sušeného
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • tvarohová nápň: 1 polotučný tvaroh, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek namočených v rumu, 1 žloutek
    (dělala jsem 24 malých koláčků, dovnitř se mi nevešla víc jak lžička a stačil mi tipťop jeden tvaroh - ale asi by se ho tam vešlo víc, takže doporučuji dvojitou dávku tvarohu)
  • nahoru jablka (4-5 nahrubo nastrouhaných jablek promíchat s trochou citrónové šťávy a vanilkovým cukrem, šťávu vymačkat) nebo povidla (200 g povidel, rum nebo horkou vodu na zředění, pokud je třeba)
  • drobenka: dělám 1:1:1 studené máslo, cukr, mouka, a žmoulat prstama, dokud nevzniknou hrudky, pokud se drobenka málo drobí, přidám mouku, mělo stačit od všeho 50 až 75 g
  • 1 rozmíchané vejce na potření

Postup:

  1. V menší misce necháme vzejít kvásek: smíchejte 1 lžičku cukru s rozdrobeným droždím, potom přidejte 4 lžíce mléka a 1 lžíci mouky, promíchejte a nechte cca 10 minut odpočívat v teple
  2. Ve velké míse smícháme mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, mléko a vzešlý kvásek. Míchejte asi 10 minut (vařečkou, pak rukou na pomoučněné pracovní ploše), dokud nevznikne jednotné, málo lepivé těsto. Mísu vytřete olejem, vložte těsto, přikryjte potravinovou fólií a čekejte 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si připravte tvarohovou náplň, vrchní náplň a drobenku.
  4. Těsto znovu v ruce trochu propracujeme a vyválíme asi 1,5 cm silnou placku. Můžete nařezat cca 6 cm čtverečky nebo použít skleničku a vykrajovat kolečka (takhle se mi povedlo získat 24 koláčků) nebo je udělat větší (méně kousků). Kolečko si roztáhnu a naplním lžičkou tvarohové náplně. Vytvoříme v ruce takový měšec a jeho konce spojíme prsty, aby se náplň nedostala ven. Tímto spojem pokládáme koláček na plech na pečící papír. Necháme ještě 15 minut kynout pod utěrkou.
  5. Předehřejeme si troubu asi na 180°C.
  6. Bochánky trochu stlačíme, tak aby vznikl prostor pro další náplň, potom pomažeme vajíčkem a navrch tedy dáme jablka nebo povidla a posypeme drobenkou.
  7. Pečeme 10-15 minut, dokud nemají zlatavou barvu, podáváme klidně ještě teplé, dobrou chuť ;)

Před pečením

2 komentáře:

  1. Hmm tak tyhle koláčky už jsem neměla ani nepamatuji :) Vypadají náramně dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já je předtím nikdy neměla, ale vím, že na ně už nezapomenu ;)

      Vymazat