Zářijovou výzvu Odvážných pekařů nám připravila Lucie z blogu ChezLucie. Vyzvala nás, abychom upekli pravý český poklad - koláče!
Jaká to náhodička, konečně výzva z ČR, juch. Vybrala jsem si recept na dvakrát plněné moravské koláče a musím říct, že výsledek je fakt bomba! Celý den jsem chodila užírat a byly pořád tak měkounké a mňamózní, že si hned udělaly místo v žebříčku nejlepších receptů!
Ingredience na 20-30 ks:
- 500 g mouky (dala jsem 250 g hladké a 250 g polohrubé)
- 100 g cukru
- 250 ml teplého mléka
- 75 g rozehřátého másla
- 30 g čerstvého droždí nebo 15 g sušeného
- špetka soli
- 2 žloutky
- tvarohová nápň: 1 polotučný tvaroh, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek namočených v rumu, 1 žloutek
(dělala jsem 24 malých koláčků, dovnitř se mi nevešla víc jak lžička a stačil mi tipťop jeden tvaroh - ale asi by se ho tam vešlo víc, takže doporučuji dvojitou dávku tvarohu) - nahoru jablka (4-5 nahrubo nastrouhaných jablek promíchat s trochou citrónové šťávy a vanilkovým cukrem, šťávu vymačkat) nebo povidla (200 g povidel, rum nebo horkou vodu na zředění, pokud je třeba)
- drobenka: dělám 1:1:1 studené máslo, cukr, mouka, a žmoulat prstama, dokud nevzniknou hrudky, pokud se drobenka málo drobí, přidám mouku, mělo stačit od všeho 50 až 75 g
- 1 rozmíchané vejce na potření
Postup:
- V menší misce necháme vzejít kvásek: smíchejte 1 lžičku cukru s rozdrobeným droždím, potom přidejte 4 lžíce mléka a 1 lžíci mouky, promíchejte a nechte cca 10 minut odpočívat v teple
- Ve velké míse smícháme mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky, máslo, mléko a vzešlý kvásek. Míchejte asi 10 minut (vařečkou, pak rukou na pomoučněné pracovní ploše), dokud nevznikne jednotné, málo lepivé těsto. Mísu vytřete olejem, vložte těsto, přikryjte potravinovou fólií a čekejte 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň, vrchní náplň a drobenku.
- Těsto znovu v ruce trochu propracujeme a vyválíme asi 1,5 cm silnou placku. Můžete nařezat cca 6 cm čtverečky nebo použít skleničku a vykrajovat kolečka (takhle se mi povedlo získat 24 koláčků) nebo je udělat větší (méně kousků). Kolečko si roztáhnu a naplním lžičkou tvarohové náplně. Vytvoříme v ruce takový měšec a jeho konce spojíme prsty, aby se náplň nedostala ven. Tímto spojem pokládáme koláček na plech na pečící papír. Necháme ještě 15 minut kynout pod utěrkou.
- Předehřejeme si troubu asi na 180°C.
- Bochánky trochu stlačíme, tak aby vznikl prostor pro další náplň, potom pomažeme vajíčkem a navrch tedy dáme jablka nebo povidla a posypeme drobenkou.
- Pečeme 10-15 minut, dokud nemají zlatavou barvu, podáváme klidně ještě teplé, dobrou chuť ;)
Před pečením |
Hmm tak tyhle koláčky už jsem neměla ani nepamatuji :) Vypadají náramně dobře
OdpovědětVymazatDěkuji! Já je předtím nikdy neměla, ale vím, že na ně už nezapomenu ;)
Vymazat