Kürtőskalács neboli trdelník




Srpnová výzva Odvážných pekařů nás vzala za Swathi z blogu Zesty South Indian Kitchen, která nás naučila, jak připravit válcovité pečivo inspirované Kürtőskalács, tradičním maďarským svatebním pečivem. S touto pochoutkou z kynutého těsta se dá ale oslavovat kde co! 


Ten slavný předražený trdelník, který se u nás prodává na každém náměstí, a o kterém si spousta lidí myslí, že je to náš produkt, je původem právě toto tradiční maďarské pečivo. V překladu znamená komín nebo komínový a i anglicky je to chimney cake. Správně se dělá tak, že těsto obtočíte kolem dřevěného cylindru, obalíte ho cukrem a pomalu pečete na ohni nebo na grilu. Mám radost, že ho máme v téhle výzvě udělat, protože mi moc chutná. Akorát ho budeme dělat v troubě.




Ingredience na 4 ks nebo na 2 obrovské:

  • 240 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí (1 sáček)
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 45 g másla, rozpuštěné, pokojové teploty
  • 120 ml mléka, teplé, ale ne horké

Na povrch:

  • cca 45 g rozpuštěného másla
  • půl hrnku cukru krupice
  • popř. můžete použít u nahrubo nasekané ořechy nebo přidat k cukru koření (skořice, hřebíček,...)




Postup:

  1. Necháme vzejít kvásek tak, že do prosáté mouky uděláme důlek, do kterého nalijeme polovinu mléka, přidáme lžíci cukru a nasypeme droždí. Trochu to mléko promícháme a čekáme 5-10 minut než vzejde kvásek.
  2. Přidáme zbylé ingredience (lžíci cukru, špetku soli, vejce, máslo, zbytek mléka) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si připravte nejlépe 4 válečky, které obalte pořádně (nejlépe dvakrát) v alobalu. Potom budete moct dělat 4 "komíny" najednou. Já ale měla jenom jeden a ještě ke všemu tlustší, tak jsem udělala jen 2 komíny a ještě jsem pekla nadvakrát. A lehce je potřete rozpuštěným máslem. Spíš vůbec než víc.
  4. Hotové těsto opět prohněťte a vytvořte kouli, kterou rozdělte na 4 nebo 2 díly. Každá na pomoučněné ploše rozválejte na asi půl cm placku a z ní nožem nebo kolečkem na pizzu vykrojte jakoby šneka, aby vznikla jedna nudle/provaz. (viz. obrázek pod textem)
  5. Předehřejte troubu na 190°C.
  6. Ten se snažte natočit na šneka. Ale pozor! Těsto by se mělo překrývat.
  7. Trochu ho rozválejte, aby se těsto spojilo a drželo na válečku. (Stalo se mi, že po špatném natočení na váleček a špatném rozválení mi těsto v troubě z válečku slezlo, naštěstí jsem si toho všimla brzy a situaci zachránila. Na obrázku pod textem je to málo rozválené a málo překryté.)
  8. Pomazejte ho máslem a vyválejte v cukru/skořicovém cukru/ořechovém cukru.
  9. Dejte do pekáče, tak aby střed válečku byl volně ve vzduchu a dejte péct asi na 20 - 25 minut.
  10. Povrch by měl být křupavý a střed měkký. Komín pak sám sjede po válečku, když ho nakloníte. Nechte vychladnout.



Žádné komentáře:

Okomentovat