Jinak se mu řekne také štrúdl, což je jedno z mnoha slov, které jsme pravděpodobně převzali od Němců, neboť německy je jablečný závin Apfelstrudel. Chtěla bych dodat, že štrúdlů je mnoho a ne jenom z jablek, ale třeba i z jiného ovoce, tvarohu, máku, ale i se slanými náplněmi. Nám ten jablečný chutná nejvíce, možná taky proto, že ho vždycky pořádně narvu rumovými rozinkami a ořechy. Musím se ale přiznat k tomu, že domácí těsto nedělám. Kupuji ho. Obrok máme totiž totiž tolik jablek, že jsem ráda, že je vůbec nějak zpracuji, a štrúdl mi v tom velmi pomáhá. Když jsou jablka ještě kyselá, ale přitom se musí sebrat, přidám prostě více cukru. Nebo tam strkám i ten den natlučená nebo scvrklá jablka, nerada něco vyhazuji.
Inspirace: Co dům dal
Ingredience (2 nohavice):
- 1 listové těsto 500 g (akorát na 2 krásné nohavice štrúdlu, ty vyválená těsta mají jen 300 g)
- 1 vejce, rozšlehané
- 600 g jablek bez jadřinců, může a nemusí se loupat (dělám to podle toho jak moc jsem líná), rozkrojené na osminky a nakrájené na tenké plátky
- 100 g rozinek namočených v rumu
- 2 hrsti ořechů (vlašáky, mandle, ale třeba i lískáče nebo mix), nahrubo nasekaných
- cukr krystal
- 2 lžičky skořice
Postup:
- Nejprve si připravte nakrájená jablka do velké mísy a plech s pečícím papírem.
- Předehřejte troubu asi na 180 °C.
- Nakrájená jablka lehce posypte po povrchu cukrem a přidejte 2 lžičky (vrchovaté) mleté skořice, promíchejte, a ochutnejte kousek. Podle kyselosti jablek když tak přidejte ještě cukr.
- K jablkům přidejte nahrubo nasekané ořechy, rumové rozinky i se zbylým rumem. Promíchejte.
- Těsto rozpulte. Z každé půlky vyválejte na pomoučněné pracovní ploše hladkou moukou tenký obdélník. Na jednu vodorovnou stranu nasypte trochu strouhanky a na ni nasypejte půlku jablečné směsi. Strouhanka je tam proto, aby nevytékala šťáva z jablek.
- Zabalte. Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do trouby na 20-30 minut, dokud nebude těsto zlatavé.
- Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete podávat třeba se zakysanou smetanou (s cukrem). Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat