Jablečný závin



Jinak se mu řekne také štrúdl, což je jedno z mnoha slov, které jsme pravděpodobně převzali od Němců, neboť německy je jablečný závin Apfelstrudel. Chtěla bych dodat, že štrúdlů je mnoho a ne jenom z jablek, ale třeba i z jiného ovoce, tvarohu, máku, ale i se slanými náplněmi. Nám ten jablečný chutná nejvíce, možná taky proto, že ho vždycky pořádně narvu rumovými rozinkami a ořechy. Musím se ale přiznat k tomu, že domácí těsto nedělám. Kupuji ho. Obrok máme totiž totiž tolik jablek, že jsem ráda, že je vůbec nějak zpracuji, a štrúdl mi v tom velmi pomáhá. Když jsou jablka ještě kyselá, ale přitom se musí sebrat, přidám prostě více cukru. Nebo tam strkám i ten den natlučená nebo scvrklá jablka, nerada něco vyhazuji.



Inspirace: Co dům dal


Ingredience (2 nohavice):


  • 1 listové těsto 500 g (akorát na 2 krásné nohavice štrúdlu, ty vyválená těsta mají jen 300 g)
  • 1 vejce, rozšlehané
  • 600 g jablek bez jadřinců, může a nemusí se loupat (dělám to podle toho jak moc jsem líná), rozkrojené na osminky a nakrájené na tenké plátky
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 2 hrsti ořechů (vlašáky, mandle, ale třeba i lískáče nebo mix), nahrubo nasekaných
  • cukr krystal
  • 2 lžičky skořice

Postup:

  1. Nejprve si připravte nakrájená jablka do velké mísy a plech s pečícím papírem.
  2. Předehřejte troubu asi na 180 °C.
  3. Nakrájená jablka lehce posypte po povrchu cukrem a přidejte 2 lžičky (vrchovaté) mleté skořice, promíchejte, a ochutnejte kousek. Podle kyselosti jablek když tak přidejte ještě cukr.
  4. K jablkům přidejte nahrubo nasekané ořechy, rumové rozinky i se zbylým rumem. Promíchejte.
  5. Těsto rozpulte. Z každé půlky vyválejte na pomoučněné pracovní ploše hladkou moukou tenký obdélník. Na jednu vodorovnou stranu nasypte trochu strouhanky a na ni nasypejte půlku jablečné směsi. Strouhanka je tam proto, aby nevytékala šťáva z jablek.
  6. Zabalte. Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte do trouby na 20-30 minut, dokud nebude těsto zlatavé.
  7. Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete podávat třeba se zakysanou smetanou (s cukrem). Dobrou chuť.


Žádné komentáře:

Okomentovat