Bramboračka



Nelze pořád vařit cizokrajná jídla a různé experimenty, aniž by se člověk občas nevrátil k osvědčené české klasice. Tuhle polévku jsem milovala od dětství - babička tam dávala tolik hub, že jsme jí říkali spíš houbovačka. Ovšem recept jsem nepřevzala ani po babičce ani po mamce. Naučila jsem se jí sama a dělám jí hódně od oka (takže recept, ač jsem se snažila, je jen přibližným návodem). Výsledek je takový, že tam mám hromadu všeho. Nevím jak to máte vy, ale u nás v lednici se vždycky najde nějaká mrkev, cibule, petržel a brambory. Jednou dvakrát za rok si na houby dojde snad každý, nebo aspoň někdo z rodiny a tak jsou sušené houby jistě doma časté. Takže až na sehnání něčeho zeleného v zimě (pažitka, petrželka na mrazáku), je tahle polévka i velmi levná záležitost, což se hodí, když nejsou šušně.



Inspirace: Co dům dal


Ingredience (cca 4-6 porcí):

  • asi 40 g másla
  • trochu oleje
  • 2 nahrubo nakrájené cibule
  • 2 mrkve, 2 petržele (popř. 1 petržel a čtvrtka celeru), 3 brambory - vše nakrájené na přibližně stejné kousky (tenčí mrkve a petržele krájím na kolečka, jinak čtvrtím...a brambory na menší kostičky)
  • asi půl lžičky drceného kmínu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 - 1,5 l studené vody (pokud máte vývar, bude to jistě chutnější, ale voda bohatě stačí)
  • hrnek sušených hub namočených ve vodě
  • celerová nať-listy / petrželka / pažitka - hrst plus na podávání
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • hrst sušené majoránky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve větším hrnci si rozehřejeme máslo s trochou oleje. Měly by pokrývat dno.
  2. Přidáme cibuli a chvíli restujeme, dokud nezměkne. Dále přidáme pokrájenou mrkev, petržel a drcený kmín a zase chvíli smažíme. Kmín se krásně rozvoní. Zasypeme 3 lžícemi mouky a mícháme dokud mouka neabsorbuje všechen tuk a nezačne zlátnout - vytvoříme jíšku. Po té zalijeme studenou vodou, rozmícháme mouku, přidáme brambory a osolíme. Za občasného míchání přivedeme k varu. Poté přidáme houby i s tou houbovou vodou.
  3. Když už jsou brambory skoro uvařené, přidáme nasekané listy celeru nebo petrželku, prolisovaný česnek, majoránku promnutou v dlaních a osolíme a opepříme, vše dle chuti. Tímto závěrečným krokem vytvoříme tu báječnou polévku ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat