Dýňová polévka



Tohle je recept na další mojí milovanou oranžovou polévku. Trvalo mi dlouho než jsem se do ní zamilovala, ale když už se to stalo, moje touha po ní neutuchá! Nejdříve jsem laškovala s dýňovkami v restauracích, ale vždycky tam bylo moc vody, mouky nebo málo dýně. Potom jsem ji zkoušela několikrát doma vařenou - s chilli, se zázvorem, se smetanou, s bylinkami - ale pořád tomu něco chybělo. Nakonec, když už jsem to chtěla s dýňovkou vzdát, zkusila jsem dýni nejprve upéct. No - a jiskra přeskočila! Dýňovka upečením získala duši!



Inspirace: Herbář


Ingredience (cca 4 porce):

  • 750 g -1 kg dýně Hokkaido (z půl kila bude polévka řidší, ale z kila bude zase skoro kaše, kterou budete pravděpodobně ředit, takže nejlepší je zlatý střed. Vždycky ale stejně peču dýně o trochu víc, abych mohla uzobávat, protože dýně je vynikající i jen pečená)
  • 1 palice česneku
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • olivový olej
  • cibule, nakrájená nahrubo
  • 1 litr vody
  • svazeček tymiánu (nemusí být, nebo můžete nahradit jinými bylinkami, nebo přidejte chilli, smetanu, zakysanku, zázvor)

Postup:

  1. Předehřejte si troubu asi na 180°C.
  2. Dýni umyjte, odkrojte špičku, rozkrojte, lžící vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kousky. Vložte do pekáče, posypte solí a pepřem. Rozkrojte palici česneku a vložte k dýni (stejně tak můžete přidat třeba tymián). Celé pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na hodinu do trouby, dokud dýně nezměkne a nezačne chytat barvu.
  3. Když je dýně upečená, vemte si hrnec a na oleji orestujte cibulku. Přidejte dýni a zalijte vodou. Až se voda začne vařit, vypněte hořák a rozmixujte do hladka. Osolte dle chuti a takto vznikne nejlepší dýňový základ.
  4. Dochucení záleží už jen na Vás, jestli přidáte upečené česneky a znovu rozmixujete, nebo přidáte do polévky bylinky, chilli, zázvor nebo smetanu. A dále si můžete pohrát s ozdobením - křupavá slanina, houstičky, opražená dýňová semínka. Fantazii se meze nekladou. Dobrou chuť ;)


2 komentáře:

  1. Ozkoušeli jsme a bylo to výborné. Dýně ze zahrádky, česnek český. Jinak na talíři jsme ještě přidali zakysanou smetanu. Zdraví Vrzáci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že Vám chutnalo. Věřím, že i se zakysankou to bylo moc dobré! Děkuji ;)

      Vymazat