Ovocné tvarohové knedlíky




Je to teď v kuchyni náročné, protože zahrada konečně začala dávat více svých plodů, a jako každý rok nevím, co s tím. Navíc už máme doma trochu překyselený žaludek. Možná si říkáte, že si nemám stěžovat, že spousta lidí takové štěstí mít zahradu nemá. A ano! Já jsem ráda. Dokonce vím, že mi ten přísun vitaminů bude v zimě chybět! Jen si občas říkám, že ta práce na zahradě a starání se o rostlinky a následné zpracovávání výpěstků od jara do podzimu, je celkem namáhavá. A kolikrát se už dneska vyplatí si nějakou tu zeleninu i ovoce koupit. Pro příklad jsem včera potřebovala zdolat hordu švestek, tak jsem dělala švestkové knedlíky, ještě předtím jsem ale pekla jablečný závin, abych se zbavila nějakých jablek. A ještě předtím jsem vařila těstoviny se skoro boloňskou omáčkou, abych se zbavila rajčat.



Inspirace: Deník Dity P.


Ingredience (na 17-20 knedlíků):

  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • 90 ml mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 20 ks vypeckovaného a očištěného ovoce (švestek, meruněk, velkých jahod, apod.)

Na podávání:
  • tvrdý tvaroh, nastrouhaný
  • rozpuštěné máslo s mlékem, tak 2:1
  • moučkový cukr

Postup:

  1. V misce promícháme mouku s kypřícím práškem a solí. Přidáme vejce a tvaroh a snažíme se hmotu trochu spojit. Potom přilijeme asi 80-90 ml mléka a nejlépe prsty a dlaní (nebo robotem) zpracujeme těsto. Jelikož se celkem lepí, přidávám lžíci oleje. Potom těsto zpracuji dlaní. Pokud je těsto moc suché, přilijeme mléko. Pokud je spíše řidší, přisypeme mouku.
  2. Do velkého hlubokého hrnce dáme vařit vodu. Nesolíme. Než se začne vařit, naplníme knedlíky. Pracovní plochu si lehce pomoučíme hrubou moukou. Vyklopíme těsto a uděláme si z něho dlouhý váleček, který rozdělíme nožem na až 20 stejných částí. Každou část postupně vezmeme, a na pomoučněné ploše z ní prsty vymačkáme kulatou placku. Doprostřed vložíme ovoce a v dlani se snažíme ovoce těstem zabalit. Spoje zaštípneme. Pokud se objeví někde trhlinka, jde zalepit kouskem dalšího těsta.
  3. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě 5-7 minut. Hotové by měly být hned potom, co začnou vyskakovat na hladinu, ale to je mnohem dřív než 5 minut. Nechávám je tam však ještě chvíli, aby se trochu uvařilo i ovoce. Knedlíky vylovíme děrovanou naběračkou a podáváme 3-4 knedlíky zasypané nastrouhaným tvarohem, posypané cukrem a zalité horkým máslem. Dobrou chuť přeji!

Když uděláte knedlíků víc, můžete je zamrazit a pochutnat si na nich třeba i v zimě ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat