Je to teď v kuchyni náročné, protože zahrada konečně začala dávat více svých plodů, a jako každý rok nevím, co s tím. Navíc už máme doma trochu překyselený žaludek. Možná si říkáte, že si nemám stěžovat, že spousta lidí takové štěstí mít zahradu nemá. A ano! Já jsem ráda. Dokonce vím, že mi ten přísun vitaminů bude v zimě chybět! Jen si občas říkám, že ta práce na zahradě a starání se o rostlinky a následné zpracovávání výpěstků od jara do podzimu, je celkem namáhavá. A kolikrát se už dneska vyplatí si nějakou tu zeleninu i ovoce koupit. Pro příklad jsem včera potřebovala zdolat hordu švestek, tak jsem dělala švestkové knedlíky, ještě předtím jsem ale pekla jablečný závin, abych se zbavila nějakých jablek. A ještě předtím jsem vařila těstoviny se skoro boloňskou omáčkou, abych se zbavila rajčat.
Inspirace: Deník Dity P.
Ingredience (na 17-20 knedlíků):
- 250 g hrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 1 vejce
- 250 g tučného měkkého tvarohu
- 90 ml mléka
- 1 lžíce oleje
- 20 ks vypeckovaného a očištěného ovoce (švestek, meruněk, velkých jahod, apod.)
Na podávání:
- tvrdý tvaroh, nastrouhaný
- rozpuštěné máslo s mlékem, tak 2:1
- moučkový cukr
Postup:
- V misce promícháme mouku s kypřícím práškem a solí. Přidáme vejce a tvaroh a snažíme se hmotu trochu spojit. Potom přilijeme asi 80-90 ml mléka a nejlépe prsty a dlaní (nebo robotem) zpracujeme těsto. Jelikož se celkem lepí, přidávám lžíci oleje. Potom těsto zpracuji dlaní. Pokud je těsto moc suché, přilijeme mléko. Pokud je spíše řidší, přisypeme mouku.
- Do velkého hlubokého hrnce dáme vařit vodu. Nesolíme. Než se začne vařit, naplníme knedlíky. Pracovní plochu si lehce pomoučíme hrubou moukou. Vyklopíme těsto a uděláme si z něho dlouhý váleček, který rozdělíme nožem na až 20 stejných částí. Každou část postupně vezmeme, a na pomoučněné ploše z ní prsty vymačkáme kulatou placku. Doprostřed vložíme ovoce a v dlani se snažíme ovoce těstem zabalit. Spoje zaštípneme. Pokud se objeví někde trhlinka, jde zalepit kouskem dalšího těsta.
- Knedlíky vaříme ve vroucí vodě 5-7 minut. Hotové by měly být hned potom, co začnou vyskakovat na hladinu, ale to je mnohem dřív než 5 minut. Nechávám je tam však ještě chvíli, aby se trochu uvařilo i ovoce. Knedlíky vylovíme děrovanou naběračkou a podáváme 3-4 knedlíky zasypané nastrouhaným tvarohem, posypané cukrem a zalité horkým máslem. Dobrou chuť přeji!
Když uděláte knedlíků víc, můžete je zamrazit a pochutnat si na nich třeba i v zimě ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat