Skořicoví šneci s ovocem



Červnová výzva Odvážných pekařů nám přinesla kreativní úkol - srolovat skořicové šneky. Shelley z blogu C Mom Cook nám dovolila, abychom si vytvořili vlastní těsto a naplnili ho jakoukoliv náplní, jakou chceme. Skořice nebyla povinná!



Ehm, zaprvé - těsto si sama nelajznu, takže jsem použila jeden z nabídnutých receptů z kuchařky The Bread Baker's Apprentice od Petera Reinharta. Je to vesměs takové super buchtové těsto. Za druhé - kdo by neměl skořici rád! A za třetí mi doma zbývaly nějaké jahody, třešně a višně, tak jsem si říkala, že by to nemuselo dopadnout zle, když to zaroluji do toho těsta. Začtvrté, když to ještě polijete cukrovou/citrónovou polevou, je to sladké jak cumel, ale moc moc dobré. Jistě by se to dalo i bez polevy (i bez ovoce nebo naopak s ořechy). Rozhodně stojí za to vyzkoušet!


Ingredience:

  • 90 g cukru krupice
  • 1 rovná lžička soli
  • 80 g másla v pokojové teplotě
  • 1 vejce
  • kůra z jednoho citrónu
  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 270 ml mléka nebo podmáslí v pokojové teplotě
  • 70 g skořicového cukru = 60 g cukru krupice + 1 lžíce skořice
  • hrst jahod, hrst višní a hrst třešní (umyto, očištěno, odpeckováno, nakrájeno na menší kusy)


Postup:

  1. Utřete máslo s cukrem a solí. Přidejte vejce a citrónovou kůru a míchejte, dokud se vše krásně nespojí. Přidejte mouku, droždí a mléko a míchejte asi 15 minut, dokud nebudete mít hladké, lehce lepivé těsto. Vytřete větší mísu lehce olejem. Vložte do ní těsto a dejte ho asi na 2 hodiny do tepla kynout, dokud se nezdvojnásobí.
  2. Poprašte si pracovní stůl a váleček a pokuste se vyválet z těsta obdélník. Poprašte ho skořicovým cukrem a rozmístěte ovoce. Srolujte do dlouhé rolády (delší stranu). Nakrájejte na asi 3 - 4 cm válce. Dejte někam do tepla na moukou poprášený pečící papír, zakryjte utěrkou nebo fólií a nechte další hodinu až hodinu a půl kynout.
  3. Mezitím si vymažte pekáč máslem, kam potom jednotlivé šneky umístíte těsně vedle sebe. Necháte péct asi 20 minut na 180°C, dokud nezezlátnou. Posypte moučkovým cukrem anebo polijte polevou...

Poleva:

  • Zdálo se mi, že v původním receptu je strašně moc polevy, tak jsem jí udělala z poloviny a stejně ji bylo až moc...ale trochu cukru občas neuškodí...
  • 250 g moučkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy a 2 lžíce horké vody nebo horkého mléka
  • Vše smíchejte dohromady, míchejte asi 15 minut, dokud se cukr nerozpustí a poleva nezhoustne...



6 komentářů:

  1. What beautiful cinnamon rolls and I love the addition of cherries - so fresh and delicious!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you!!! There are also some strawberries and sour cherries - everything from my garden! Combination of cinnamon and fruit was very tasty! Thank you for this challenge. I did it with great enthusiasm ;)

      Vymazat
  2. Looks so beautiful and delicious, love the addition of cherries, yummy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you so much! Combination of cinnamon with some cherries, sour cherries and strawberries was really yummy!!! Try it ;)

      Vymazat
  3. Hmm tak to vypadá opravdu krásně :) Letní dobrota

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Je to opravdu dobré! To ovoce skořicové šneky strašně pozvedlo! ;)

      Vymazat