Ořechové rohlíčky



Vánoce miluji. Tedy pokud se přenesu přes předvánoční shon, lov dárků, pečení několika druhů cukroví hromady lidí všude možně, zvýšené pracovní nasazení v práci - jakoby se všichni zbláznili. Ale když všechno negativní pominete, zbude Vám třpytivá vánoční výzdoba, blikající stromeček, vůně vánočního cukroví a purpury, radost z rozdávání dárků a také jejich dostávání, všemožná překvapení, rodina pospolu, spousta jídla, a pokud si to tak uděláte, tak klid, mír a láska. A to, alespoň pro mě, opravdu stojí za to, se s tím vším pachtit. Abych něco dala i já Vám, vyžebrala jsem náš rodinný recept na ořechové rohlíčky a linecké cukroví po prababičce. Popravdě jsou to jen ingredience, ale zbytek se pokusím popsat. Tak hurrá na rohlíčky! Pečte tak 2-3 týdny před Vánoci, skladujte v chladu, budou ještě lepší ;)

Ingredience:

  • 700g hladké mouky
  • 280g moučkového cukru
  • 280g ořechů (používáme vlašské)
  • 400g másla
  • citrónová kůra z jednoho citrónu
  • půl lžičky skořice

  • prosetý moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Ořechy nasekáme na velmi jemno, doslova až na ořechovou mouku - s těstem se pak lépe pracuje, když v něm nejsou větší kousky.
  2. Všechny ingredience zpracujeme na těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc rozležet do lednice.
  3. Těsto postupně odlamujeme a hněteme rukou, aby změklo. Když se dá s těstem pracovat, válíme z něj válečky/hady, ze kterých tvarujeme rohlíčky. Jak velké záleží na Vás.
  4. Rohlíčky pokládáme na pečící papír umístěný na plechu. Pečeme asi 8-10 minut na 180°C. Doporučuji od pečení nikam neodbíhat. Každá trouba peče jinak a kolikrát je potřeba i plech v půlce pečení otočit.
  5. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v prosetém moučkovém cukru.
  6. Do Vánoc, pokud je nesníte, budou ještě lepší.


Žádné komentáře:

Okomentovat