Linecké pečivo



Chci Vám letos prozradit ještě jeden rodinný recept na pečené vánoční cukroví - linecké - slepované nejlépe domácí rybízovou marmeládou. Děláme je vždycky celkem miniaturní, protože se nechceme cukrovím najíst, ale jen si dát něco na chuť ;) Chce to u toho trochu přemýšlet a při vykrajování různých tvarů z těsta počítat - do poloviny z každého vzoru pak brčkem nebo jiným udělátkem vytvořit dírky, ze kterých bude později vykukovat marmeláda. Tak doufám, že Vám bude chutnat! Naše cukroví nám vždycky všichni pochvalovali ;)

Ingredience:

  • 1kg hladké mouky
  • 250g moučkového cukru
  • 500g másla
  • 3 celé vejce
  • 2 kypřící prášky
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z jednoho citronu a trochu šťávy

  • rybízová marmeláda na slepení
  • trochu rumu nebo vody

Postup:

  1. Všechny ingredience zpracujeme na hladké těsto. Necháme do druhého dne v lednici odležet.
  2. Pracovní plochu si lehce poprášíme moukou a těsto rovnoměrně rozválíme na tenký plát. I když pečivo trochu nakyne, nedělejte těsto ani moc slabé, ani moc silné.
  3. Pomocí vykrajovátek udělejte různé vzory v sudých počtech a do každého druhého pak vykrojte kolečko např. brčkem.
  4. Skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 8-10 minut na 180°C. Doporučuji od pečení nikam neodbíhat. Každá trouba peče jinak a kolikrát je potřeba i plech v půlce pečení otočit.
  5. Až pečivo vychladne, nařeďte marmeládu (pokud je příliš tuhá) kapkou vody nebo rumu a pořádně rozmíchejte.
  6. Špičkou nože lehce namažte plnou plochu pečiva marmeládou a děravou druhou část přiložte - můžete i trochu přitlačit.
  7. Nechte pár dní v chladu a suchu. Pečivo se rozleží a marmeláda, kterou se pečivo spojuje trochu vyschne, takže vše bude lépe držet pohromadě.


Žádné komentáře:

Okomentovat