...neboli hovězí ragú - to nemusím jistě nikomu představovat! Poctivě uvařená boloňská omáčka ve spojení s těstovinami a parmezánem je prostě dokonalost sama o sobě! Tuto omáčku podle známé italské kuchařky Marcelli Hazan jednoduše smíchejte s vašimi oblíbenými těstovinami (ideální jsou tagliatelle) nebo si upečte lasagne (tato omáčka je jednou z opakujících se vrstev). Omáčku lze i zamrazit, takže je dobré využít volnějších dní a připravit si ji dopředu.
Ingredience (asi na 6 porcí/1 pekáč lasagní):
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce másla
- 1 cibule, nasekaná
- 1 střední petržel nebo půl celeru, nahrubo nastrouhaný
- 1 střední mrkev, nahrubo nastrouhaná
- 350 g mletého hovězího masa (nejlépe přední a spíše prorostlejší než libové - šťavnatější omáčka)
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek suchého bílého vína
- 2 konzervy rajčat (2 x 400 g)
- cca 700 g těstovin
- miska nastrouhaného parmazánu
Postup:
- Do hrnce dejte máslo a olej a na středním plameni restujte cibuli, dokud není průsvitná. Přidejte petržel a mrkev a smažte asi 2 minuty. Potom přisypte mleté maso, osolte, opepřete a restujte, dokud maso neztratí syrovou barvu.
- Přilijte mléko a za občasného míchání ho nechte vypařit. Přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku, promíchejte a přilijte víno. Opět nechte vypařit. Nakonec přilijte rajčata, stáhněte plamen na minimum, aby omáčka jen probublávala a vařte bez pokličky nejméně 3 hodiny (podle původního receptu, ale podle mě stačí i 2 hodiny), dokud se z masa nezačíná oddělovat tuk.
- Občas promíchejte a podlijte trochou vody. Ta ale nakonec nesmí v omáčce být. Omáčka je celkem hustá. Hotovou omáčku dle potřeby dosolte a dochuťte.
- Podávejte s uvařenými a scezenými těstovinami s nastrouhaným parmazánem.
Boloňskou jsem dělala podle receptu už několikrát. Vždy výborná záležitost.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept :)