Boloňská omáčka



...neboli hovězí ragú - to nemusím jistě nikomu představovat! Poctivě uvařená boloňská omáčka ve spojení s těstovinami a parmezánem je prostě dokonalost sama o sobě! Tuto omáčku podle známé italské kuchařky Marcelli Hazan jednoduše smíchejte s vašimi oblíbenými těstovinami (ideální jsou tagliatelle) nebo si upečte lasagne (tato omáčka je jednou z opakujících se vrstev). Omáčku lze i zamrazit, takže je dobré využít volnějších dní a připravit si ji dopředu.



Ingredience (asi na 6 porcí/1 pekáč lasagní):

  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule, nasekaná
  • 1 střední petržel nebo půl celeru, nahrubo nastrouhaný
  • 1 střední mrkev, nahrubo nastrouhaná
  • 350 g mletého hovězího masa (nejlépe přední a spíše prorostlejší než libové - šťavnatější omáčka)
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 2 konzervy rajčat (2 x 400 g)

  • cca 700 g těstovin
  • miska nastrouhaného parmazánu

Postup:

  1. Do hrnce dejte máslo a olej a na středním plameni restujte cibuli, dokud není průsvitná. Přidejte petržel a mrkev a smažte asi 2 minuty. Potom přisypte mleté maso, osolte, opepřete a restujte, dokud maso neztratí syrovou barvu.
  2. Přilijte mléko a za občasného míchání ho nechte vypařit. Přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku, promíchejte a přilijte víno. Opět nechte vypařit. Nakonec přilijte rajčata, stáhněte plamen na minimum, aby omáčka jen probublávala a vařte bez pokličky nejméně 3 hodiny (podle původního receptu, ale podle mě stačí i 2 hodiny), dokud se z masa nezačíná oddělovat tuk. 
  3. Občas promíchejte a podlijte trochou vody. Ta ale nakonec nesmí v omáčce být. Omáčka je celkem hustá. Hotovou omáčku dle potřeby dosolte a dochuťte.
  4. Podávejte s uvařenými a scezenými těstovinami s nastrouhaným parmazánem.


1 komentář:

  1. Boloňskou jsem dělala podle receptu už několikrát. Vždy výborná záležitost.
    Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat