Červencová výzva Odvážných kuchařů nás vzala do Jižní Korei, kde Renata z blogu Testado, Provado & Aprovado strávila více než pět let svého života a rozhodla se nás naučit, jak připravit bibimbap. Tohle barevně pestré rýžové jídlo si můžete přizpůsobit podle chuti a budete se bavit při konzumaci tohoto pokrmu i při jeho vyslovování ;)
Bibimbap (v překladu mixovaná rýže) je tradičně podáván v míse, do níž se na dno rozprostře uvařená rýže, na kterou se vrší různobarevná zelenina. Můžete přidat hovězí nebo vepřové a často se navrch dává také volské oko. Podává se s omáčkou z pasty z korejských červených papriček Gochujang. Já jsem si vystačila s Harissou. A tady je jedno nápomocné video. Musím říct, že jako milovník asijské kuchyně jsem byla nadšená! Bohužel jsem zrovna doma neměla žádnou rýži, tak jsem si bohatě vystačila s rýžovými nudlemi. Bibimbap doporučuji sníst co nejdříve, nejlépe hned po uvaření.
Ingredience 4-6 porcí:
- balení rýžových nudlí (asi 2 hrnky rýže)
- zelenina - já použila asi 2 mrkve, střední cuketu, 10 žampionů a hrst jidášova ucha, balení mungo klíčků, balení špenátu - každou připravujeme zvlášť
- sůl, pepř
- 4-6 vajec (jedno na porci)
Na maso:
- 500 g masa (asi 15dkg hovězí svíčkové a zbytek krkovičky), nakrájené na opravdu tenké plátky
- 3 lžičky sojové omáčky
- 3 lžičky cukru
- 3 lžičky octa (třeba vinného)
- 4 stroužky česneku
- (můžete nastrouhat i kousek zázvoru ;))
Na pikantní omáčku:
- 3 lžíce pálivé paprikové pasty (Harissy)
- půl lžičky sojové omáčky
- půl lžičky octa
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička sezamových semínek
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
Postup:
- Nejprve si připravíme maso tak, že smícháme všechny ingredience na marinádu a naložíme do ní osolené a opepřené maso.
- Dále připravte rýži nebo rýžové nudle podle návodu a až budou hotové, rozprostřete na dno talíře nebo misky.
- Mezitím si připravíme zeleninu. Každou připravujeme zvlášť.
- Mungo klíčky vložíme na chvíli do osolené vroucí vody, stejně tak i špenát, vyndáme a ihned zchladíme ledovou vodou, aby neztratily barvu.
- Mrkev a cuketu nakrájíme na pravidelné podlouhlé nudličky, zprudka orestujeme na oleji na opravdu dobře rozpálené pánvi. Nesmí úplně změknout. Měly by zůstat křupavé.
- Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Vhodíme na rozpálenou pánev s olejem, osolíme opepříme, orestujeme.
- Vejce připravte buď jako volská oka nebo omeletu. Vždy jedno na porci. Na omeletu rozšlehejte vejce se špetkou soli, vlijte na pánev. Stačí orestovat z jedné strany. Omeletu potom nakrájejte na proužky.
- Omáčku získáte také jednoduše smícháním všech ingrediencí na omáčku.
- Nakonec orestujeme naložené maso. Doporučuji nelít do pánve přebytečnou marinádu nebo se bude maso dusit, ale i tak to bude dobré.
- Na rýži nebo nudle postupně naaranžujeme všechnu zeleninu, houby, vejce i maso a dle chuti pokapeme omáčkou. Dobrou chuť ;)
Absolutely beautifu! I'm sure it was delicious. Thanks for cooking with us this month!
OdpovědětVymazatThank you for your challenge! ;)
Vymazat