Bibimbap



Červencová výzva Odvážných kuchařů nás vzala do Jižní Korei, kde Renata z blogu Testado, Provado & Aprovado strávila více než pět let svého života a rozhodla se nás naučit, jak připravit bibimbap. Tohle barevně pestré rýžové jídlo si můžete přizpůsobit podle chuti a budete se bavit při konzumaci tohoto pokrmu i při jeho vyslovování ;)

Bibimbap (v překladu mixovaná rýže) je tradičně podáván v míse, do níž se na dno rozprostře uvařená rýže, na kterou se vrší různobarevná zelenina. Můžete přidat hovězí nebo vepřové a často se navrch dává také volské oko. Podává se s omáčkou z pasty z korejských červených papriček Gochujang. Já jsem si vystačila s Harissou. A tady je jedno nápomocné video. Musím říct, že jako milovník asijské kuchyně jsem byla nadšená! Bohužel jsem zrovna doma neměla žádnou rýži, tak jsem si bohatě vystačila s rýžovými nudlemi. Bibimbap doporučuji sníst co nejdříve, nejlépe hned po uvaření.

Ingredience 4-6 porcí:

  • balení rýžových nudlí (asi 2 hrnky rýže)
  • zelenina - já použila asi 2 mrkve, střední cuketu, 10 žampionů a hrst jidášova ucha, balení mungo klíčků, balení špenátu - každou připravujeme zvlášť
  • sůl, pepř
  • 4-6 vajec (jedno na porci)
Na maso:
  • 500 g masa (asi 15dkg hovězí svíčkové a zbytek krkovičky), nakrájené na opravdu tenké plátky
  • 3 lžičky sojové omáčky
  • 3 lžičky cukru
  • 3 lžičky octa (třeba vinného)
  • 4 stroužky česneku
  • (můžete nastrouhat i kousek zázvoru ;))
Na pikantní omáčku:
  • 3 lžíce pálivé paprikové pasty (Harissy)
  • půl lžičky sojové omáčky
  • půl lžičky octa
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný

Postup:

  1. Nejprve si připravíme maso tak, že smícháme všechny ingredience na marinádu a naložíme do ní osolené a opepřené maso.
  2. Dále připravte rýži nebo rýžové nudle podle návodu a až budou hotové, rozprostřete na dno talíře nebo misky.
  3. Mezitím si připravíme zeleninu. Každou připravujeme zvlášť.
  4. Mungo klíčky vložíme na chvíli do osolené vroucí vody, stejně tak i špenát, vyndáme a ihned zchladíme ledovou vodou, aby neztratily barvu.
  5. Mrkev a cuketu nakrájíme na pravidelné podlouhlé nudličky, zprudka orestujeme na oleji na opravdu dobře rozpálené pánvi. Nesmí úplně změknout. Měly by zůstat křupavé.
  6. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Vhodíme na rozpálenou pánev s olejem, osolíme opepříme, orestujeme.
  7. Vejce připravte buď jako volská oka nebo omeletu. Vždy jedno na porci. Na omeletu rozšlehejte vejce se špetkou soli, vlijte na pánev. Stačí orestovat z jedné strany. Omeletu potom nakrájejte na proužky.
  8. Omáčku získáte také jednoduše smícháním všech ingrediencí na omáčku.
  9. Nakonec orestujeme naložené maso. Doporučuji nelít do pánve přebytečnou marinádu nebo se bude maso dusit, ale i tak to bude dobré.
  10. Na rýži nebo nudle postupně naaranžujeme všechnu zeleninu, houby, vejce i maso a dle chuti pokapeme omáčkou. Dobrou chuť ;)


2 komentáře:

  1. Absolutely beautifu! I'm sure it was delicious. Thanks for cooking with us this month!

    OdpovědětVymazat