Jahodová zmrzlina



Miluju Mrože - tu zmrzlinu na klacku v čokoládě nebo jakoukoliv jahodovou tříšť. A dlouho jsem si myslela, že lepší zmrzlina není! No ale je - ta domácí! Už loni mi tahle zmrzka v mrazáku zpříjemnila léto natolik, že jsem si na ní vzpomněla i letos, když jsem viděla, že se urodilo slušné množství jahod. Žádné koláče nestojí za to zničit jahody ze zahrady! Buď čerstvé nebo tahle zmrzka a chodit si jen tak pro radost uždibovat!


Vietnamská ledová káva



Tak jsem si v těchto vedrech nemohla nevzpomenout na vietnamskou ledovou kávu, obzvlášť, když jsem ještě našla zásoby kafe z Vietnamu ve spíži. Je docela jiná než káva, na kterou jsme zvyklí, ale v kombinaci se slazeným kondenzovaným mlékem a ledem, je to celkem osvěžující a nakopávací záležitost! Můžete ji pít ale i teplou a bez mléka! Jistě seženete u svého Vietnamce nebo v Sapě ;)

Tuhle kávu dovezli do Vietnamu francouzští kolonisté v 19. století. Vietnam se stal brzy velkým vývozcem, díky plantážím v centrálních vysočinách. Tato káva byla ale mnohem horší kvality, dnes už je to lepší ;) No a jelikož se špatně shánělo čerstvé mléko, tak Frantíci i Vietnamci začali používat mléko kondenzované a slazené. To má delší trvanlivost. Důležitou věcičkou při přípravě kávy je překapávač. My jsme ho dostali jako přibalený dárek ke kávě a je celý z hliníku, ale existují i kvalitnější typy. Otázka je, jestli lepší.

Česnekový dip s bramborem



V sobotu jsme byli grilovat. Zařekla jsem se jíst k masu pečivo a tak mě napadlo udělat brambory. Když je hodíte na gril čerstvé, tak nejsou špatné, ale často se na povrchu rychle opečou a uvnitř jsou ještě syrové. Takže je nejlepší si brambory předvařit. Třeba i den předem. Pak už je na Vás jestli je budete jíst studené (což je v těchto vedrech celkem fajn) nebo jestli je necháte chvíli na grilu, jen tak aby se prohřály a chytily barvu. No a k tomu si plácněte trochu nebo hodně tohohle dipu, který sklidil opravdu nečekaný úspěch.


Quiche se špenátem a rajčaty


Quiche se špenátem, kopřivou a sušenými rajčaty


"Kyš." A co to je? Jednoduchý, slaný, francouzský koláč! Jeho náplň můžete nekonečně obměňovat, podle toho, co najdete doma, na zahradě, nebo co Vám chutná. S masem nebo bez masa. Jak je libo. Nevýhodou je, že je tak dobrý - dal by se totiž sníst ve dvou na posezení. Takže je dobré upéct rovnou dva, protože se dá jíst teplý i studený. Když už je francouzský, tak jsem si půjčila recept na těsto od Julie Child, Američanky, která studovala pařížskou školu Le Cordon Bleu, vydala kuchařku a naučila Ameriku vařit! U nás bohužel vydaná ještě nebyla, ale bude, tedy pod se nepletu a zrak mě nešálí! Chci se s Vámi o to moje tajemství podělit, protože to bude Kuchařka s velkým K, která by neměla chybět v žádné knihovně!