Jablečný koláč


Tenhle koláč je italský a jmenuje se CROSTATA. Miluji tu jeho jednoduchost - jenom ovoce a pevné tenké těsto. Místo jablek se dá použít i jiné ovoce, třeba broskve. K podávání se hodí ricottový krém nebo třeba zakysaná smetana s cukrem - pak už neodolá nikdo!


Mandlový mazanec


Velikonoce nijak neprožívám, asi jako celá naše rodina. Ale přišlo mi líto všech těch dobrot, o které bychom se mohli připravit a rozhodla jsem se upéct rovnou dva druhy mazance, nádivku a obarvit vajíčka. S kamarádkou jsme vybraly čistě náhodně 2 z 6 receptů na mazanec a tady je ten první - ne lepší, ale tradičnější. Recept pochází z prvorepublikové knihy Praktická hospodyňka a časopis Apetit (Duben 2011) ho trošku inovoval.


Špagety s cuketou


Sdílím recept na něco zeleného, protože je Zelený čtvrtek. Vůbec to spolu nesouvisí, ale to nevadí. Nemůžu zapomenout chvíli, kdy jsem tohle jídlo udělala poprvé tátovi k večeři. Je to asi 3 roky zpátky. Nejdřív se tvářil jako "co mi to ta holka dala, vždyť tam není žádné maso" a potom co ochutnal "ty jo, vždyť ono je to vlastně dobré"! Jídlo bylo pochváleno a od té doby je pravidelně na našem jídelníčku spolu se spoustou dalších jídel bez masa ;)

Mrkvová polévka s koriandrem


Mrkvová je jedna ze tří mých nejoblíbenějších oranžových polévek. Hned po dýňové, se kterou počkám až na konec léta, kdy mají dýně sezónu. Hlavní roli v této polévce hraje koriandr a pokud máte doma pomeranč, můžete chuť mrkve na závěr osvěžit čerstvou pomerančovou šťávou, ale není to vůbec nutné. Výhodou této polévky je, že se dá jíst i studená, a že je velmi jednoduchá, ale i mě se ji podařilo jednou zkazit. Pravděpodobně jsem měla hnusnou mrkev. Takže doporučení zní - ochutnejte mrkev a polévku dělejte z mrkve, která vám chutná ;)

Chlapácká pikantní křidélka


Pokud chcete chlapovi udělat radost, upečte mu tyhle křidélka! Budou se mu dělat boule za ušima! Tím neříkám, že ženám chutnat nebude, ale pánové to prostě lépe ocení - třeba k televizi k fotbalu, na párty nebo jen tak k pivu.

Náš okurkový salát


Možná se zdá být zbytečné dávat sem banální recept na okurkový salát. Je to ale jedno z jídel, které mě maminka naučila a nechala připravovat už když jsem byla hodně malá. Dělali jsme ho každou neděli k obědu. Potom se ve mě něco zvrtlo a nic s octem jsem strašně dlouho nejedla, a doma se také přestal dělat. Tak se stalo, že jsem okurkový salát neměla několik let. Úplně jsem na něj zapomněla. Dnes se k němu ráda vracím. Je jednoduchý, rychlý a levný a odlehčí každé jídlo.

Bylinkové máslo


Dny se prodlužují. Noci se krátí. Teploty už se drží nad nulou a já budu tiše doufat, že to tak i zůstane! Jako správná kuchařka chci mít totiž vždy po ruce hromadu čerstvých bylinek. Tak jsem zasadila, co se dalo - bazalku, mátu, meduňku, rozmarýn, tymián, pažitku, koriandr a další. Jako bonus jedlé květy do salátů a hrášek na chuť. Těším se z toho, jak to pěkně roste. Ale přece jen jsem to nevydržela a ještě než to všechno vyroste, jsem zaplnila balkón i bylinkami z krámu, které jsem si doma přesadila, a které mě budou zásobovat, než vyrostou ty malé.